Ortaöğretim 11.sınıf öğrencilerinin kimyasal denge konusundaki kavram yanıgılarının belirlenmesi
Determination of the misconceptions of secondary education 11th grade students relating to chemical equilibrium
- Tez No: 278194
- Danışmanlar: PROF. DR. M. LEVENT AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kavram yanılgısı, kimyasal denge, görü?me tekniği, fenomenoloji, Misconceptions, chemical equilibrium, interview technique, phenomology
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim 11. sınıf öğrencilerinin kimyasal denge konusundaki kavram yanılgılarını belirlemektir.Nitel ara?tırma modeline göre tasarlanan bu ara?tırmada, olaylar, durumlar, tecrübeler veya kavramlar hakkında bireylerin dü?üncelerinin derinlemesine incelenmesi olarak tanımlanan fenomenoloji üzerine odaklanılmı?tır. 2009 ? 2010 eğitim öğretim yılı güz döneminde Ankara ili 50. Yıl Lisesi 11. sınıf öğrencileri (N= 6) ile yürütülen ara?tırmada veriler yarı yapılandırılmı? görü?me tekniği ile toplanmı?tır. Cihaza (teyp) kaydedilmi? görü?meler daha sora ara?tırmacı tarafından aynen yazıya dökülmü? ve çözümleri yapılmı?tır. Bunun için yarı yapılandırılmı? mülakat için hazırlanan sorular çerçevesinde konu?malar kodlanmı? ve benzer içeriktekiler aynı tema altında toplanarak yorumlanmı?tır.Ara?tırmadan elde edilen bulgulara göre ortaöğretim 11. Sınıf öğrencileri kimyasal denge ve kimyasal denge ile ili?kili kavramlar hakkında pek çok kavram yanılgısına sahiptir. Bu kavram yanılgılarının çoğu alan yazında yer almasına kar?ın bazıları ilk defa bu çalı?mada tespit edilmi?tir. Bu yönüyle bu çalı?ma orijinal bir çalı?madır. Ayrıca çalı?mada öğrencilerin akademik ba?arı düzeyi ve cinsiyeti ile sahip oldukları kavram yanılgıları arasında herhangi bir ili?kinin olmadığı tespit edilmi?tir. Bu bulgular ı?ığında kimya öğretmenlerine, kitap yazarlarına ve ileride yapılabilecek bilimsel ara?tırmalara dair öneriler sunulmu?tur.
Özet (Çeviri)
This study .which was designed in accordance to the qualitative research model, focuses the phenomology described as the in-depth investigation of the thoughts of the individual about the events, experiences and concepts. The data of the study carried out, on the 11th year students of (N= 6) Ankara 50 Yıl high school in 2009 ? 2010 academic year, were collected by the use of semi structured interview technique. The interviews were video taped and then converted into written format and analyzed by the researcher. The questions were coded in accordance with the semi structured interview technique and the similar questions were compiled under the same theme.The data obtained revealed that the 11 grade students have so any misconceptions related to chemical equilibrium. Although most of these misconceptions were frequently reported in the literature some of them are entirely new. The study is original in this respect. The study also showed that there was no relation between the misconception of the students and their gender or academic success. In the light of these findings there were various proposals made for the text book authors and the researchers who may wish to investigate the same topic.