Eğitim düzeyleri farklı bireylerin küresel ısınma konusundaki bilgileri ve aile yaşamındaki uygulamaları
The knowledge of people who have different educational level about global warming and its usage in daily life
- Tez No: 278229
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞADAN TOKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Sosyoloji, Home Economics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Küresel ısınma, enerji tasarrufu, aile, eğitim düzeyi, Global warming, save energy, family, educational level
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırma, Konya ili Ereğli ilçesinde yaşayan eğitim düzeyleri farklı bireylerin küresel ısınma konusundaki bilgilerinin ve aile yaşamındaki uygulamalarının belirlenmesini saptamak amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırma kapsamına alınan bireyler, araştırmacının görev yaptığı ilçe merkezinde görev yapan öğretmenler ve öğrenci velileri basit tesadüfî örneklem yoluyla seçilmiştir. Elde edilen verilerin sayı ve yüzde oranları tablolara yansıtılmıştır.Araştırmaya 125 üniversite öğrenim düzeyi ve 125 lise ve altı öğrenim düzeyine sahip olmak üzere toplam 250 birey katılmıştır.Verilerin toplanması amacıyla, bireylerin demografik bilgileri, küresel ısınma ve konutta enerji tasarrufu konusundaki bilgileri ve küresel ısınma, konutta enerji tasarrufu ve çevre koruma ile ilgili davranışlarının tespitine yönelik 76 sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır.Değerlendirmeler sonucunda, üniversite düzeyinde öğrenim gören bireylerin küresel ısınma, ev araçları, ısınma, aydınlanmaya ilişkin bilgilerinin lise ve altı düzeyinde öğrenim gören bireylerden daha fazla olduğu saptanmıştır. Üniversite düzeyinde öğrenim gören bireylerin küresel ısınma, evsel atık, su tasarrufuna ilişkin davranışlarına lise ve altı düzeyinde öğrenim gören bireylerden daha fazla dikkat ettikleri, lise ve altı düzeyinde öğrenim gören bireylerin elektrik tasarrufuna ilişkin davranışlarının üniversite düzeyinde öğrenim gören bireylerden daha fazla dikkat ettikleri görülmüştür.Araştırmalardan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, bireylerin küresel ısınma, enerji tasarrufu, su tasarrufu, evsel atık, aydınlanma, ev araçları konusundaki bilgi ve uygulamalarının yükseltilmesine yönelik gerekli önlemlerin alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research has been planned and done to show the knowledge of global warming of the people who live in Ereğli town of Konya and who have different educational level and to decide the applicaton in daily life. People who are subjects on this research are simply chosen from the teachers in the city center and parents of the students as a small group reflecting the whole. The number and the percent of the data are shown on the charts.Totally 250 people have attended the research.Out of them,125 people are university graduate and another 125 people are at the degree of high school, primary school, illiterate.With the aim of collecting the data, a questionary form consisting of 76 questions is used in terms of people?s demographic knowledge, knowledge over the global warming and saving energy at estate and global warming, saving energy and protecting the environment.After the research,it is seen that people who are at university degree have much more information about global warming ,house equipments,heating,lighting than the people at high school and primary school degree and illiterate.While people at university degree pay attention to global warming,housing waste,saving water much more than the others,people at high school degree and primary school and illiterate pay attention to saving energy more than the people at university degree.Considering on the results of the research, it is suggested that people should take precautions on improving the application and the knowledge of the global warming,saving energy and water,housing waste,lighting,house equipments.