İlköğretim 8.sınıf öğrencilerinin maddenin halleri ve ısı ünitesindeki başarı düzeyleri ve fene karşı tutumlarının araştırılması
Research of elementary eighth grade students? achievement levels in the unit ?states of the matter and head? and attitudes towards the science
- Tez No: 278261
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, İlköğretim, Isı ve Sıcaklık, Durum Çalışması, Fene Karşı Tutum, Ortaöğretim Yerleştirme Sınavı, Science Education, Primary Education, Heat and Temperature, Case Study, Attitude toward Science, Secondary Placement Examination
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın ana amaçları, ilköğretim 8.sınıf öğrencilerinin ?Maddenin Halleri ve Isı? ünitesindeki başarılarını araştırmak, fene karşı tutumlarını araştırmak ve Seviye Belirleme Sınavı başarı durumlarını araştırmaktır.Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evreni, 2008?2009 eğitim-öğretim yılında Antalya'nın Finike ve Kumluca İlçesindeki ilköğretim 8.sınıf öğrencileridir. Araştırmada veriler, Isı-Sıcaklık Başarı Testi ve Fene Karşı Tutum Ölçeği ile elde edilmiştir. Araştırmada küme örnekleme yöntemi ile iki örneklem kurulmuştur. İlk örneklem (n=84) ile başarı testinin geçerlilik ve güvenirlilik çalışmaları, ikinci (n=179) örneklem ile başarı testinin uygulaması gerçekleştirilmiştir.Elde edilen veriler sonucunda öğrencilerin ?Maddenin Halleri ve Isı? ünitesindeki başarı ortalaması 32 puan üzerinden 21,03 çıkmıştır. Öğrencilerin bu üniteye ait başarı puanları, ortalamanın üzerinde olmasına rağmen hala bazı kavram ve bilgiler noktasında eksik olduğu anlaşılmıştır. Öğrencilerin bu üniteyi anlama düzeyi, bu temelde feni öğrenme ve fene karşı tutumları üzerinde, cinsiyetin ve baba mesleğinin etkisi olmadığı, ancak ebeveynlerinin gelir düzeyinin ve eğitim düzeyinin olumlu yönde etkisi olduğu gözlenmiştir. Ayrıca, öğrencilerin bu ünitesindeki başarı düzeyleri ile Seviye Belirleme Sınavı puanları, Ortaöğretim Yerleştirme Puanları ve özel dershanelerin yaptığı deneme sınavı puanları arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır.Bu bulgular ışığında, ?Maddenin Halleri ve Isı? ünitesindeki başarı düzeyi, bu temelde feni öğrenme ve fene karşı tutumun arttırılması için ve ileride yapılabilecek bilimsel araştırmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Main objectives of this research are to investigate the success of 8th grade elementary school students in the unit that is called ?States of the Matter and Heat?, to explore the students? attitudes toward science and to investigate the students? placement exam achievements.In this research, survey method was used. Population of this research consists of elementary 8th grade students who had been continued to Placement Exam Preparation Course in Finike and Kumluca, where are the towns of Antalya, in 2008-2009 academic years. Data was gathered by an achievement test and a science attitude scale. In this research, two samples have been built up. The achievement test?s validity and reliability studies were carried out with the first sample (n=84). Then the application of the achievement test and science attitude scale was carried out with second sample (n=179).According to the results, the average score of the achievement test in the unit is 21.03 points out of 32 points. In spite of the test score is above the average, students have lack of knowledge about some issues and concepts in this unit. It is observed that, fathers? occupation and students? gender wasn?t affect the students? level of success in this unit, based on learning science and on attitudes toward science. In addition, parents? education and income level had positive effects on students? level of success in this unit, based on learning science and on attitudes toward science. Also it is determined that, there are significant correlations between the students? Achievement Test scores, Placement Test Scores, Secondary Placement Scores and sample exam scoresIn light of these findings, some suggestions was given to increase the students? achievement level of unit ?Phases of the Matter and Heat? based on learning the science and attitude towards science and for future scientific researches.