Öğretmen adaylarının elektromanyetik indüksiyon konusunda kavramsal anlamalarının ontolojik yaklaşıma göre tespiti
The determination of pre-service teachers? conceptual understanding about electromagnetic induction via ontological approach
  1. Tez No: 278284
  2. Yazar: ARZU ÖDEN ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAHMİ YAĞBASAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik Eğitimi, Ontolojik Yaklaşım, Elektromanyetik İndüksiyon, Öğretmen Adayları, Tahmin Et-Gözle-Açıkla Aktiviteleri, Physics Education, Ontological Approach, Electromagnetic Induction, Pre-Service Teachers, Predict-Observe-Explain Activities
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmanın amacı, fizik öğretmen adaylarının elektromanyetik indüksiyon konusunda kavramsal anlamalarının ontolojik kategorilerini tespit etmektir. Araştırma betimsel yöntemle, olgubilim deseni kullanılarak yapılmıştır.Araştırmanın örneklemi, 2007-2008 eğitim öğretim yılında, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Fizik Eğitimi Anabilim Dalı' nda öğrenim gören `12' 2. sınıf öğretmen adayıdır.Veri toplama aracı olarak dört adet Tahmin Et-Gözle-Açıkla aktivitesi kullanılmış ve aktiviteler eşliğinde yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerin analizinde kullanılacak kavramlar `indüksiyon akımı, indüksiyon emk' sı, manyetik akı ve manyetik alan' olarak belirlenmiştir. Yazıya dökülen görüşmelere içerik analizi yapılmıştır.Kavramlara ait açıklamaların ontolojik yaklaşıma göre incelenmeleri sonucunda, indüksiyon akımı, indüksiyon emk' sı, manyetik alan, manyetik akı kavramlarının öğretmen adaylarının bir kısmı tarafından madde kategorisinde, bir kısmı tarafından sınırlama temelli etkileşimler (STE) kategorisinde sınıflandırılmış olduğu tespit edilmiştir. Madde kategorisine dahil edilen kavramların bilimsel açıklamalardan uzak olduğu görülmüştür. STE kategorisinde sınıflandırılan açıklamalardan bazılarında kavramın doğru olarak ifade edilmediği sonucuna varılmıştır. Öğretmen adaylarının pek çoğunun sürecin sonucu hakkında doğru tahminlerde bulunmalarına rağmen sürecin nasıl gerçekleştiğini açıklamakta sıkıntı çektikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine physics pre-service teachers? conceptual understanding of electromagnetic induction via ontological approach. Survey method was used and phenomenological design was preferred.In this study the sample consisted of 12 sophomore university students in Gazi University, Faculty of Gazi Education, Department of Physics Teaching Programme. The research was applied in spring semester of 2007-2008 academic year.Four Predict-Observe-Explain (POE) activities were used as an assessment tool and also semi structured interviews were made. The concepts for analyzing interviews determined as `induced current, induced emf, magnetic flux, magnetic field?. Content analysis was done to decoded interviews.Results of the analysis of concepts according to ontological approach showed that some of the pre-service teachers categorized `induced current, induced emf, magnetic flux, magnetic field? in matter category and some of them categorized in constraint based interactions (CBI) category. The concepts which were categorized in matter category were far away from scientific explanations and some of the concepts which were categorized in CBI category were not explained correctly. Although most of the pre-service teachers could predict the end of the process correctly, they had difficulty in explaining the process.