Kırgızistan'da kitap ve kütüphane
Book and library in Kyrgyzstan
- Tez No: 278327
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT KONYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, Kütüphanecilik, Kitap, Devrim Öncesi, Sosyalist Cumhuriyetler Birliği.Altynay BAİGASHKAEVA, Kyrgyzstan, Library, Book, Before Revolution, Union of Soviet Socialist Rebublic.Altynay BAİGASHKAEVA
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kütüphanecilik Bölümü
- Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada, Kırgızistan Cumhuriyeti'nde kitap ve kütüphane tarihi ele alınarak bağımsızlık sonrası gelişmeler değerlendirilmiştir.İlk önce, kitabın dünya tarihindeki gelişim süreci ayrı ayrı safhalar incelenerek tespit edilirken, kitap basımının temel incelikleri de ayrıca ele alınmıştır. İkinci bölümde, çalışmamızın temelini teşkil eden Kırgızistan Cumhuriyeti'nde Kitapçılığın tarihi, araştırmalar sonucunda analiz edilerek 20.y.y. daki gelişmeler kitap ve süreli yayınlar bakımından irdelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, Kırgızistan Cumhuriyeti'nde Kütüphaneciliğin tarihi, araştırmalar sonucunda analiz edilerek, Büyük Ekim İnkılâbından önce, Sovyetler Döneminde ve Bağımsızlık Sonrası Dönemde Kütüphanecilik ayrıntılı olarak ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, having taken history of book and library in Kyrgyz Republic, was evaluated its development after independence.Firstly, having researched separately periods of the book evolution in the world history, as well were taken basic investigations of book printing. In the second part, Book history of Kyrgyz Republic being a basis of our study have been analyzed at the end of research and development in XXth century was considered from the view of the book and periodicals. In the third part, having analyzed the Library history of Kyrgyz Republic at the end of the investigation, the Library during the period before Great October Revolution, Soviet time and after Independence was described separately.