Diyarbakır'ın Eğil ilçesi ve köylerinde ilköğretim kademesinde görev yapan öğretmenlerin benlik saygıları, çatışma stilleri ve empati düzeylerine ?barış eğitimi? programının etkisinin incelenmesi
Analyzing the effect of the peace education training program?s on self ? esteem, conflict styles and emphaty levels of the primary school teachers in the villages of Eğil/ Diyarbakır
  1. Tez No: 278366
  2. Yazar: BAHAR EKİNCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE DİLEK ÖĞRETİR ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Barış Eğitimi, Benlik Saygısı, Empati, Çatışma Stilleri, Peace Education, Self Respect, Empathy, Conflict Styles
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın amacı, Diyarbakır'ın Eğil İlçesi ve köylerinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlere uygulanan ?Barış Eğitimi? programının, öğretmenlerin benlik saygılarına, çatışma stillerine ve empati düzeylerine etkisini incelemektir.Araştırmanın örneklemini Diyarbakır İli'nin Eğil İlçesi ve köylerinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim okullarında 2008?2009 öğretim yılında görev yapan öğretmenlerden yansız random yöntemi ile 30 kişi deney grubu ve 30 kişi kontrol grubu olmak üzere 60 kişi oluşturmuştur.Araştırmada, Benlik Saygısı Ölçeği, Çatışmaya Tepki Ölçeği, Empati Eğilim Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan ?kişisel bilgi formu? kullanılmıştır. Araştırma sürecinde deney grubuna ön test, 12 haftalık barış eğitimi ve son test, kontrol grubuna ön test ve son test uygulanmıştır. Bu yönü ile çalışma deneysel modeldedir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS 13.00 programında ¬¬t testi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada anlamlılık düzeyi olarak 0.05 alınmıştır.Araştırmanın sonucunda deney ve kontrol grupları arasında benlik saygısı(0,043), kendilik kavramının sürekliliği(0,043), insanlara güvenme(0,032), eleştiriye duyarlılık(0,023), depresif duygulanım(0,050), kişiler arası ilişkilerde tehdit hissetme(0,010), tartışmalara katılabilme derecesi(0,025), empati düzeyi(0,005), problem çözme(0, 023) becerisinde anlamlı artış görülürken kavgacı tutum(0,043) ve pazarlıkçı olma(0,043) boyutlarında ise anlamlı azalma olduğu belirlenmiştir(p?0,05). Kontrol grubu verileri incelendiğinde öntest ve sontest puanlarının ortalamaları arasında anlamlı bir fark oluşmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this search analyzes the effect of the Peace Education programme on teachers working in the primary schools of the Turkish Ministry of Education in Eğil/Diyarbakır, on their self-respect, conflict styles empathetic tendency levels.There were 60 people that divided into 30 people as experiment group and 30 people as control group. The forms the sample of the research who were chosen randomly out off teachers worked in the 2008-2009 academic year in the schools of the Turkish Ministry of Education?s primary schools in the villages of Eğil/ Diyarbakır.In this research has been used the Rosenberg Self-respect scale, Conflict Resolution Questionnaire, the Empathy Tendency Scale, ?A personal information form? was prepared by the researcher. Research duration the twelve weeks of peace education and a post-test have been applied to the experiment group; a pre-test and a post-test have been applied to the control group. It is an experiment research. At the end of the experimental operation, have been analyzed by the SPSS 13.00 computer program the t-test has been used. The importance level has been taken as 0.05 in the research.As a result of the study between experimental and control groups, Rosenberg Self-Esteem Scale with subscales; in self-esteem (0,043), the duration permanence of the ?self? concept (0,043), trust in people (0,032), sensitivity to criticism (0,023), depressive emotionality (0,050), feeling threat in interpersonal relations (0,010), the level of participation in arguments(0,025), empathy level (0,005), subscales problem solving (0,023), is seen a significant increase in aggressive behavior skills (0.043) and that bargainer (0.043) was identified as a significant decrease in size (p?0,05). When the data of control group has been evaluated, there were not meaningful differences between the pre-test and post-test results.