Öğrencilerin kuvvet ve hareket konularındaki kavramsal anlamalarının ve soru çözümünde kullandıkları bilişsel ve üstbilişsel stratejilerin soru tipleri dikkate alınarak incelenmesi
Identification of students?conceptual understanding of force and motion concepts and the cognitive and metacognitive strategies they use to answer different types of questions
- Tez No: 278367
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN TEZCAN, YRD. DOÇ. DR. NEJLA YÜRÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ölçme Teknikleri, Bilişsel ve Üstbilişsel Stratejiler, Kuvvet ve Hareket, Assessment Techniquies, Cognitive and Metacognitive Strategies, Force and Motion
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 369
Özet
Bu çalışmada, öğrencilerin kuvvet ve hareket konularındaki kavramsal anlamaları ve soru çözümünde kullandıkları bilişsel ve üstbilişsel stratejiler farklı soru tipleri dikkate alınarak incelenmiştir.Çalışmaya, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı 1. sınıfında öğrenim görmekte olan 190 (Pamukkale Ünv= 71, Gazi Ünv=119) öğrenci katılmıştır. Araştırmada 2007-2008 öğretim yılının güz döneminde bütün sınıflarda kuvvet ve hareket konularının öğretimi tamamlandıktan sonra, öğrencilerin bu konulardaki kavramsal anlamalarını belirlemek için açık uçlu ve çoktan seçmeli soru formatlarında hazırlanmış iki test uygulanmıştır. Ayrıca araştırmada gönüllü 17 öğrencinin açık uçlu ve çoktan seçmeli testlerden seçilen 6'şar sorunun çözümünde kullandıkları bilişsel ve üstbilişsel stratejileri belirlemek için sesli düşünme tekniği uygulanmıştır. Bu teknikten elde edilen verileri detaylandırmak için sesli düşünme uygulamasının ardından öğrencilerle çözüm süreçlerine ilişkin, yarı yapılandırılmış görüşme uygulanmıştır.Bu çalışmadan elde edilen veriler analiz edildiğinde aşağıdaki sonuçlar bulunmuştur:?Araştırmada, öğrencilerin çoktan seçmeli ve açık uçlu testler ile ölçülen kavramsal anlama ortalamalarının farklı olduğu görülmüştür.?Araştırmada, öğrencilerin açık uçlu ve çoktan seçmeli soruların çözümünde soruya ilişkin bilgileri ve teorik alan veya sezgisel bilgisi temelinde bütüncül stratejilerle çözüm sürecinin çerçevesini çizdikleri tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin bu çerçevedeki kısmi zihinsel işlemleri desteklemek için de lokal stratejileri kullandıkları gözlenmiştir.?Araştırmada, öğrencilerin açık uçlu ve çoktan seçmeli soruların çözümüde farklı bilişsel ve üstbilişsel stratejiler kullandıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, students? cognitive and metagonitive strategies, which are used to answer different types of question and their conceptial understanding about force and motion concepts were identified.The sample of this study consisted of 190 (University of Pamukkale=71, Gazi University =119) freshman students who were enrolled in an introductory mechanics course in science education program at two universities (Gazi University and University of Pamukkale) located in Turkey. After instruction, two tests including open-ended and multiple-choice questions were administered to determine students' conceptual understanding in the 2007-2008 fall semester. In addition, think aloud techniquie was conducted with only 17 students to identify their cognitive and metacoginitive strategies which they used in answering 6 content equivalent questions selected from each tests. After conducting think aloud technique, semi-structured interviews were conducted to refine the data about students' solution processes.After analyzing the data the following results were observed:?Participnats' average conceptual understanding as measured by multiple choice and open ended tests were different.?Students outlined the solution framework with the holistic strategies on the basis of their knowledge about questions and theoretical subject matter knowledge or intuitive knowledge. In addition, students applied local strategies to support a partial mental process within the framework of their solution procedures they use in answering open ended and multiple choice questions.?Participants used different cognitive and metacognitive strategies to answer the open ended and multiple choice questions.