Alışveriş merkezlerinde dekoratif amaçlı iç mekan bitkilerinin kullanım parametrelerinin saptanması üzerine bir araştırma
A research on the determination of parameters for indoor plants as used for decorative purpose in shopping centers
- Tez No: 278368
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜDAVER COŞKUN, PROF. DR. MURAT ERTUĞRUL YAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Alışveriş Merkezi, İç Mekan Peyzajı, İç Mekan Bitkilendirilmesi, İç Mekan Dekoratif Bitkileri, Ekolojik İstekler, Shopping Centers, Interior Landscaping, Interior Plantscaping, Interior Decorative Plants, Ecological Requests
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: El Sanatları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dekoratif Ürünler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Dekorasyonun bir parçası olan iç mekan bitkilerine verilen önem, giderek artmaktadır. Kent yaşamında doğayla özlemi, evlerimizde yetiştirdiğimiz bitkiler ile gideririz. Kentin unsurlarından olan alışveriş merkezlerindeki iç mekan bitkilerininde insanlardaki ruh huzurunu sağladığı açıktır.Bu çalışmanın amacı, alışveriş merkezlerinde kullanılan iç mekan bitkilerinin yetişme ve gelişme koşulları, kullanılan türler ve bunlara uygulanan bakım tedbirleri ele alınmış, yapılan hatalara, karşılaşılan sorunlara ve problem çözmeye yönelik önerilere yer verilmiştir.Bu araştırma; 4 ana bölümden oluşmaktadır. I. Bölümde araştırmanın kapsamı, II. Bölümde araştırmanın yöntemi ile ilgili bilgilere yer verilmektedir. III. Bölümde araştırmanın kavramsal çerçevesi, bilgi formları, bulgular ve yorum konularına yer verilmiş, IV. Bölümde ise sonuç ve öneriler yer almaktadır.İç mekanda yapılacak olan düzenlemelerde peyzaj mimarının rolü bitkilere ait özellikleri ve mekana ait işlevsel ve yapısal özellikleri dikkate alarak amaca en uygun bitkileri seçmektir. Bitkilerin seçiminde gerekli olan faktörler (ışık, sıcaklık, nem, toprak vb.) araştırılmıştır.Alışveriş merkezlerini ziyaret edenler, iç mekan bitkilerinin dekorasyon amaçlı kullanılmasının, insan sağlığındaki yararlarına ait anketler uygulanmıştır. Araştırma, alışveriş merkezlerinde kullanılan iç mekan bitki türleri ile sınırlıdır. İç mekanda kullanılan bitki türlerinden 68 örnek araştırma kapsamına alınmıştır. Alışveriş merkezlerinde bulunan bitkisel tasarım ile ilgili 35 örnek sunulmuştur.Büyük alışveriş merkezlerinde dekorasyon amaçlı bitki kullanımının, başarıyla uygulandığı örnekleriyle ortaya konmuştur. Gelecekte bu çalışma, yeni araştırıcılar için önemli bir başlangıçtır. AVM'lerinde daha fazla bitki türü, doğal kriterler yanında, yapay yetiştirme ortam kriterlerinin yerine getirilmesiyle kullanılabilecektir.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Özet (Çeviri)
Recently as the most part of the building decorations, the importance of indoor plants continuously have been increasing. As urban life, to satisfy our yearning of nature we growing plants in our homes. Which is one of the elements of urban, shopping centers indoor plants also provide peace of mind that a human soul is clear.The purpose of this study is to examine the development conditions of indoor plants in shopping centers, plants species and the care measures applied to them were discussed. Configuration errors, meeting problems and solution of recommendations are given to the place.This research is composed of 4 main chapters. Chapter I is about scope of the research and Chapter II is about methods applied in the study while the last chapter covers framework of the research, information forms, finding and comments while thelast section, III, covers the conceptual framework of the research, information forms, finding and recommendations.The role of Landscape Architect on setting up and applying for most appropriate aimed being functional and structure properties as attention to choosing plants. The factors (light, temperature, humidity, ground, etc.) are examined for the choice of the plants.Shopping center visitors, interior decoration purpose of the use of plants, human health benefit of belonging to the questionnaires were administered. The research is limited to indoor plants species in shopping centers. The interior of the plants species used in 68 samples were taken in the including of research. Shopping centers found in 35 samples were presented with floral design.Use of plants for decorative purpose in large shopping centers, have revealed examples of successfully applied. In the future, this work is an important baseline for new investigators. More plants species in shopping centers, natural criteria, as well as the implementation of artifical rearing enviroment can be used criteria.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------