Bilinçli birey ? yaşanabilir çevre? ünitesinde bilgisayar destekli öğretimin akademik başarıya etkisinin araştırılması
The research of the effect to acedemic success of computer based instruction in the unit ?concious person-livable environment?
  1. Tez No: 278391
  2. Yazar: TUNCER KÜLLÜCEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÂZIM YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli öğretim, Çevre eğitimi, Çevre bilgisi
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Fen Bilimlerinde ve özellikle biyoloji dersinde konuların oldukça kompleks ve soyut oluşu, öğrenci merkezli öğretimin önemini artırmıştır. Öğrenci merkezli öğretimde kullanılan yaklaşımlardan biri de bilgisayar destekli öğretimdir. Öğretimin grafik, video, resim, slayt gösterisi, animasyon ve ses gibi materyallerle desteklenerek öğrencilerin derse aktif katılımını ve motivasyonlarını sağlaması bakımından bilgisayarlar öğretimde önemli role sahiptir. Bu çalışma ile ortaöğretim 9. sınıf biyoloji dersi müfredatı içerisinde yer alan ?Bilinçli Birey-Yaşanabilir Çevre? ünitesinin öğretimine yönelik olarak hazırlanan bilgisayar destekli öğretim materyalinin öğrenci başarısına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.Bu araştırmada Ankara ili Mamak ilçesi sınırları içerisinde eğitim veren Yunus Büyükkuşoğlu Lisesi'nin 9. sınıf öğrencileri, ?Bilinçli Birey-Yaşanabilir Çevre? ünitesinin öğretiminde kullanılan yöntemlerin, çevre bilgisine etkisi açısından karşılaştırılmıştır.Araştırmaya Mamak Yunus Büyükkuşoğlu Lisesi 9. sınıflarında öğrenim gören 4 farklı şubedeki toplam 100 öğrenci katılmıştır. Sınıflar deney grubu ve kontrol grubu olarak kura yöntemiyle belirlenmiştir. Deney grubundaki öğrencilere, ?Bilinçli Birey-Yaşanabilir Çevre?, ünitesinin öğretiminde bilgisayar destekli öğretim yöntemi, kontrol grubundaki öğrencilere ise geleneksel öğretim yöntemleri kullanılmıştır.Uygulama öncesinde ve sonrasında öğrencilere 20 sorudan oluşan bir başarı testi uygulanmıştır. Elde edilen sonuçların analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır.Yapılan çalışma sonucunda, bilgisayar destekli öğretim yönteminin, öğrencilerin akademik başarılarına katkı sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of student-centred instruction has increased because of the fact that the subjects of science and especially of biology are very complex and abstract. One of the approaches used in student-centred instruction is computer assisted instruction. Computers provide students motivation and their active participations in lessons by supporting the instruction with the materials such as graphic, video, picture, transparency, animation and sound. From this point of view, computers have great part in instruction. With this study, it is intended to research the effects of computer assisted instruction material on the student?s success. This material is prepared for instruction of the subject ?Conscious Person-Livable Environment? for the 9th grade students at secondary education.In this study, the 9th grade students of Mamak Yunus Büyükkuşoğlu High School in Ankara are compared to find how the methods used for instruction of subject ?Conscious Person-Livable Environment? affect the environment knowledge.Total 100 students from four 9th grade classes participated in the study in Mamak Yunus Büyükkuşoğlu High School. The classes are determined as experiment (test) group and control group by drawing lots. During the instruction of ?Conscious Person-Livable Environment? unit, computer assisted instruction is used for the test group and traditional instruction methods are used for the control group.Before and after the study, the students had an achievement test consisting of 20 questions. It is utilized from SPSS package for the analysis of the results.At the end of the study, it has become definite that computer assisted instruction method assisted in student?s academic success.Keywords : Computer assisted instruction, Environment education, Environment knowledge