Maddenin değişimi ve tanınması ünitesinde bulunan konularla ilgili etkinliklerin, gösteri deneyi ve grup deneyi halinde uygulanmasının ilköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin akademik başarısına etkisi
The implementation of the activities about the subjects in the change and recognition of substance unit as demonstration and group experiment effect to the academic success of the primary fifth grade students
  1. Tez No: 278390
  2. Yazar: ŞEYDA FELEK OLGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLER EKMEKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Grup deneyi, gösteri(demonstrasyon) deneyi, maddenin değişimi ve tanınması, fen ve teknoloji eğitimi, Group experiment, demonstration experiment, change and recognition of substance, science and technology education
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada Maddenin Değişimi ve Tanınması Ünitesinde bulunan konularla ilgili etkinliklerin, gösteri deneyi ve grup deneyi halinde uygulanmasının ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin akademik başarısına etkisi araştırıldı.Araştırma, Ankara'nın Polatlı ilçesi'ndeki Yavuz Selim İlköğretim Okulu iki 5. sınıf şubesinde, toplam 62 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirildi. Çalışma, 2008-2009 öğretim yılı l. yarıyıl döneminde uygulandı. Çalışmanın başlangıcında her iki sınıfa da madde konusuyla ilgili ön bilgilerini saptamak için Maddenin Değişimi ve Tanınması Kavram Testi, ön test olarak uygulandı. Bu testin uygulanmasındaki amaç; araştırma kapsamındaki öğrenciler arasında testlerin ölçtükleri nitelikler açısından fark olup olmadığını tespit etmektir.Maddenin Değişimi ve Tanınması Ünitesinin öğretiminde, aktivitelerin gösteri deneyi olarak uygulandığı sınıf kontrol grubu, aktivitelerin gruplar halinde uygulandığı sınıf deney grubu olarak alındı. Maddenin Değişimi ve Tanınması Kavram Testi, ünitenin öğretiminden sonra her iki gruba son test olarak uygulandı.Araştırmanın sonucunda elde edilen veriler, SPSS (Statistical Package for Social Science) bilgisayar programı kullanılarak değerlendirildi. Araştırmanın hipotezleri; t testi kullanılarak test edildi. Sonuçların değerlendirilmesi 0,05 anlamlılık düzeyinde yapıldı. Araştırma sonucunda; gruplar halinde etkinliklerin yapıldığı deney grubundaki öğrencilerin ünite ile ilgili başarılarının, aktivitelerin gösteri deneyi olarak yapıldığı kontrol grubundaki öğrencilere göre daha yüksek ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görüldü. Ayrıca aktivitelerin grup çalışması olarak yapıldığı sınıftaki öğrencilerin, Fen ve Teknoloji dersine karşı olan ilgilerinin, kontrol grubundaki öğrencilere göre daha pozitif olduğu araştırmacı tarafından gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, it is searched that whether the implementation of the activities about the subjects in the Change and Recognition of Substance Unit as demonstration and group experiment effect to the academic success of the primary fifth grade students.This research was made in the first semester of 2008-2009 academic year with 62 students of two fifth grade class in Yavuz Selim Primary School in Polatlı, the district of Ankara. In the beginning of the research, each class had Change and Recognition of Substance Concept Test. The aims of this test are; to determine the level of prior knowledge of the students and to determine whether there is any difference among students in terms of qualities which was tested by this test.In the course of this unit, the class control group in which activities were implemented as demonstration experiment was used as class experiment group in which activities were implemented as grouping. After the course of this unit, each class had Change and Recognition of Substance Concept Test as the last test.The data, obtained after the research, was evaluated using SPSS (Statistical Package for Social Science) program. The hypothesis of this research was tested by ?t? test. The evaluation of the results was made in the 0, 05 level of significance. As a result of this research, it was observed that the success of the students who are in the experiment group in which activities was made as group experiment was higher and statistically more meaningful than the students who are in the control group in which activities was made as demonstration experiment. In addition, the students in the group in which activities was made as group work showed more positive interest to Science and Technology lesson than the students in the control group.