Alan bağımlı ve alan bağımsız bilişsel stillere sahip öğrencilerin kuvvet ve hareket konularındaki başarıları ile başarıyı ölçmek için kullanılan testlerin içeriği ve formatı arasındaki ilişkinin araştırılması
The effect of test content and format on force and motion understanding of studenst having field independent and field dependent cognitive stills
- Tez No: 278399
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Alan bağımlı ve alan bağımsız bilişsel stiller, Kuvvet ve Hareket, Field Independent and Field Dependent, Cognitive Stills, Force and Motion
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Matematik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada, alan bağımlı ve alan bağımsız bilişsel stillere sahip lise öğrencilerinin kuvvet ve hareket konularındaki fizik başarılarını ölçme, ölçme aracının içeriği ve formatı açısından incelenmiştir. Test aracının içeriği kuvvet ve hareket konularındaki kavramsal bilgi düzeyi ve klasik bölüm veya ünite sonu fizik problemleri çözme becerilerini içermektedir. Test araçlarının format farklılığı ise çoktan seçmeli ve açık uçlu test tekniklerini kapsamaktadır. Çalışmanın örneklemini, 2008 ? 2009 eğitim ve öğretim yıllarında ,11. ve 12. sınıflarda okuyan 207 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmaya katılan bütün öğrencilere kuvvet ve hareket ünitelerini işledikten sonra dört test uygulanmıştır. Bu testler; öğrencilerin bilişsel stillerini (alan bağımlı ? alan bağımsız) belirlemek için Saklı Figürler Testi , kuvvet ve hareket konularında kavramsal bilgi düzeylerini belirlemek için çoktan seçmeli formatındaki Kuvvet Konuları Kavram Testi ,Açık Uçlu Test yapıdaki kavram testi ve klasik bölüm veya ünite sonu fizik problemleri çözme becerilerini ölçmek için çoktan seçmeli formatındaki Temel Mekanik Bilgi Testi'dir. Toplanan verilerin analizi sonucunda alan bağımsız öğrencilerin puan ortalamalarının Kuvvet Konuları Kavram Testi, Açık Uçlu Test ve Temel Mekanik Bilgi Testinde, alan bağımlı öğrencilerin puan ortalamalarından daha yüksek olduğu görülmüştür. Alan bağımsız ve alan bağımlı öğrencilerin, Kuvvet ve Hareket konularında kavramsal bilgi ve klasik bölüm sonu problem çözme düzeyleri arasındaki ilişkinin testin içeriğine ve formatına bağlı olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The physics success of the high school students who have field-dependent and field-independent cognitive stills has been examined in terms of the content and format of the measuring tool about the strength and the action in this study .The content of the tool of the test includes the level of comprehension knowledge and classical section or the and of unit physics problems solving skills. The format difference of the measuring tool contains multiple choice and open-ended test techniques. The sample of the study has formed 270 students who are in 11 th and 12 th classes in high School in 2008-2009 education years. All the students participated in the study has been applied four tests after working the action and the action units in the lesson. The Embedded Figures Test (EFT) was used to size cognitive styles (field- dependent and field-independent), of the subjects. A multiple choice test, Force Concept Inventory (FCI) and an Open- Ended Test (OET) used to assess students? conceptual understanding levels. Finally, Mechanics Baseline Test (MBT), a multiple choice test, was administered to measure classic end of section or unit physics problems solving skills of the students.It has been seen that field-independent students? point averages are higher than field dependent students point averages in all of the tests (FCI, OET, and MBT). It has also seen that the content and format of the tests are not dependent on the relation between field independent and field dependent student?s conceptual understanding levels and classical end of section problem solving skills.