Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-iş Eğitimi Anabilim Dalında yazı dersinin grafik tasarım dersine katkısının değerlendirilmesi
Evaluation of contribution of the writing lesson to the Graphic Design Lesson in Fine Arts Education Department, Art Education Department
  1. Tez No: 278405
  2. Yazar: MELİKE BAKAR FINDIKCI
  3. Danışmanlar: PROF. HÜLYA İZ BÖLÜKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Yazı Dersi, Grafik Tasarım, Tarama modeli, Anket, Writing course, Graphic Design, Screening Model, Survey
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı, Yazı dersinden elde edilen kazanımların Grafik Tasarım dersinde uygulanabilme düzeyini ölçmektir.Araştırmanın evrenini, Türkiye'deki Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi Resim-İş Öğretmenliği Programında yer alan 28 üniversitenin Grafik Tasarımı Anasanat atölye öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise; Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı 4. Sınıfına devam etmekte olan önceki dönemlerde Yazı dersi almış ve Anasanat atölyesi Grafik olan öğrenciler oluşturmaktadır.Bu araştırmada, tarama modeli kullanılmıştır. Tarama modeli, geçmişte olmuş ya da halen var olan bir durumu var olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan araştırma yaklaşımıdır. Bu bağlamda araştırmacı tarafından anket geliştirilmiştir.Araştırma, pilot ve asıl uygulama olmak üzere iki basamakta gerçekleştirilmiştir. Pilot uygulama, Yazı dersi almış olan Grafik Anasanat Atölyesi 3. sınıf öğrencilerinden 45 kişiye yapılmıştır. Asıl uygulama, Yazı dersi almış olan Grafik Anasanat Atölyesi 4. sınıf öğrencilerinden 60 kişiye uygulanmıştır.Araştırma verilerinin çözümlenmesinde, SPSS bilgisayar programından yararlanılmıştır. Elde edilen veriler tablolar halinde sunulmuştur.Öğrencilerin, araştırmadan elde edilen bulgulara dayalı olarak, sanat eğitimcisi yetiştirilen öğretim kurumlarındaki Resim-İş Öğretmenliği Programında Yazı Dersinin programdaki yeri, öğrenme-öğretme süreci, Yazı Dersi ve Grafik Tasarım Dersi arasındaki ilişki gibi bazı konularda güçlükler yaşadıkları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim of this research is to measure the applicability of the gaining which are acquired from the writing course, in the Graphic Design course.Universe of the research is the students from Graphic Design Main Arts Workshop in the Fine Arts Education Department in 28 universities in Turkey. Sampling of the research is students whose Main Art Workshop is Graphic and who took the Writing course in previous terms and continuing to the 4th class in Fine Arts Education Department, Education Faculty, Gazi University.Screening model is used in this research. Screening model is a research approach that aims to describe a situation which has happened before or exist now, as it is. Therefore survey is developed by the researcher.Research is realized in two steps as pilot and actual application. Pilot application is made to the 45 students who took the Writing course and are 3rd class in Graphic Main Art Workshop. Main application is made to the 60 students who took the Writing course and are 4th class in Graphic Main Art Workshop.In the analysis of the research data, SPSS computer program is used. Datas which are collected are represented as tables.According to the research findings, it can be said that students who have difficulty in the issues such as relevance of the Writing course in the program of the Fine Arts Education in an education institution which educates art teacher, learning-teaching process, relationship between Writing course and Graphic Design course.