İşletmelerde kültürel farklılıkların yönetiminde halkla ilişkilerin rolü ve Türkiye'deki işletmeler üzerine bir uygulama
The role of public relations in management of cultural diversity in the corporations and an application on the Turkey business
  1. Tez No: 278451
  2. Yazar: SEFA ERBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. N.SERDAR SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Farklılık, Kültürlerarası İletişim, Halkla İlişkiler, Cultural Diversity, Intercultural Communication and Public Relations
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışma; işletme içinde, James E.Grunig ve Todd Hunt tarafından geliştirilen halkla ilişkiler modellerinin, kültürel çeşitliliği yönetmede etkinliğini belirlemeye ve Geert Hofstede tarafından geliştirilen kültür boyutlarının halkla ilişkiler modelleri ile ilişkisini saptamaya yönelik bir araştırmadır. ISO 2008 verilerine göre Türkiye genelinde ilk 500'e giren kamu ve özel sektöre bağlı işletmeler sıralamasında İstanbul ilinde faaliyet gösteren ve sermayesi % 50-100 yabancı olan 52 özel işletmenin 23'üne anket tekniği uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin analizi sonucunda; işletmelerde halkla ilişkiler faaliyetlerinin yürütülmesinde, tek yönlü ve iki yönlü iletişimin bir arada kullanıldığı karma halkla ilişkiler modelleri kullanılmaktadır. Ayrıca, bireysellik kültür boyutunun halkla ilişkilerin dört modeli ile paralellik gösterdiği ve iki yönlü simetrik hakla ilişkiler modeli ile belirsizlikten kaçınma boyutu arasında pozitif yönlü ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a research to define the efficiency of Grunig and Hunt's models of public relations in managing cultural diversity in the enterprise and to determine the relationship between Hofstede?s cultural variables and models of public relations. This study has been carried out through conducting a poll on the 23 of the 52 private corporations which are the ones operating in İstanbul and the capital of which are foreign, chosen from the first 500 public and private corporations in Turkey according to data of ISO 2008. As a result of the analysis of the data acquired, mixed models of public relations, which are combinations of one-way communication and two-ways communication, are used in carrying out the proceeding of public relations. Moreover, it has been deduced that culture extent of individualism is parallel with the four models of public relations and two way symmetrical model of public relations and it has a positive relationship with the extent of uncertainity avoidence.