Hizmet işletmelerinde insan kaynağının önemi ve insan kaynakları yönetim fonksiyonlarının kullanımı üzerine özel hastanelerde bir araştırma
A research in pay hospital on the importance of human resource and in the use of human resources management functions in service enterprise
- Tez No: 278450
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. ZÜMRÜT TONUS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan kaynakları yönetimi, özel hastaneler, örgütsel performans, Human resources management, pay hospital, organizational performance
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Hizmet sektöründe her geçen gün artan rekabet nedeniyle rekabet üstünlüğü kazanmanın yolu insan kaynağında fark yaratmaktan geçmektedir. Bunun farkında olan hizmet işletmeleri insan kaynakları yönetim fonksiyonlarına gereken önemi vermektedir. Bu çalışmanın amacı, Eskişehir ilindeki özel hastane yöneticilerinin insan kaynakları yönetim fonksiyonlarının kullanımı üzerine görüşlerinin ortaya konmasıdır. Bu çalışma hastanelerde insan kaynağı ve insan kaynakları yönetim fonksiyonlarının kullanımının ortaya konulması açısından önem taşımaktadır. Araştırmada Eskişehir ilinde hizmet veren dört özel hastanede anket yöntemiyle toplanan verilerle nitel analiz yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, görüşülen hastanelerdeki yöneticilerin hastanelerinin etkin ve verimli olduğuna inandığı, hastanelerinde insan kaynaklarına gereken önemin verildiği ama örgütsel performansa ilişkin bilginin çalışanlarıyla yeterince paylaşılmadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Competitive advantage because of growing competition in the service sector, the way to win passes to create human resource difference. The service businesses are aware of the importance of human resource management functions is required. The purpose of this study, managers of pay hospitals in the province of Eskisehir on human resource management functions are to expose ideas. This study is the use of hospitals, human resources and human resource management functions that are important in placing. The study, four pay hospital serving the province of Eskisehir qualitative analysis of survey data were collected by the method. As a result, hospital managers interviewed believed to be effective and efficient hospitals, hospitals of the importance given to human resources, information about organizational performance, but enough not to share with employees has emerged.