Ha?? Kit?b-ı Hadicetü'l-Kübr?'(Giriş-inceleme-metin-sözlük)
Ha?? Kit?b-i Hadicetü?l-Kübr??(Index-study-text-dictionary)
  1. Tez No: 278579
  2. Yazar: EMİNE KARA TURSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEL SEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hazreti Hatice, mesnevi, Eski Anadolu Türkçesi, Hz. Hatice, masnavi, Old Anatolian Turkish Languag
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Bu çalışmada Hz. Hatice'nin hayatını, Hz. Muhammed ile evlenmesini ve Hz. Muhammed'e peygamberliğin geliş aşamalarının mesnevi biçiminde anlatıldığı, yazarı belli olmayan bir el yazması eser incelenmiştir.Çalışmanın giriş bölümünde Hz. Hatice tanıtılarak mesnevi nazım türü hakkında bilgi verilmiş, eserin yazıldığı dönem tanımlanmış ve bu dönem hakkında bilgi verilmiştir. Eserin yazılış özelliklerinden yola çıkılarak eserin yazılış yüzyılı hakkında bilgi verilmiştir.İnceleme bölümü yazılış özellikleri, ses bilgisi ve şekil bilgisinden oluşmaktadır. Yazılış özelliklerinde eserdeki ünlü ve ünsüz harflerin yazılışları örneklerle açıklanmıştır. Ses bilgisi bölümünde eserde görülen ses olaylarına yer verilmiştir. Şekil bilgisi bölümünde ise eserde görülen ekler metinden örneklerle gösterilmiştir.Çalışmanın metin bölümünde kırk yedi varaktan meydana gelen eser transkribe edilerek okunmuştur.Sözlük bölümünde kelimelerin anlamları metinden alınan örnek cümlelerle ve alfabetik sıra ile sunulmuştur.Kaynaklar bölümünde ise çalışma sırasında yararlanılan kaynaklara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a manuscript whose author is unknown has been examined and Hz. Hatice?s life , her marriage with Hz. Muhammed and the processes of being a prophet of Hz. Muhammed were narrated in masnavi form in this manuscript.In the introduction of the study, information has been given about masnavi verse form by introducing Hz. Hatice, the period, in which the manuscript was written, has been described and information has been given about this period. Information has been given about the manuscript?s narration century considering its narration characteristics.The research chapter is composed of narration characteristics, phonetics and morphology. In the narration characteristics, the narration of vowels and consonants in the manuscript has been explained with examples. In the phonetics part, phonetic events, seen in the manuscript, has been icluded. In the morphology part, suffixes and prefixes, seen in the manuscript, has been shown with examples.In the text chapter of the study, the manuscript consisting of forty-seven leaves has been read by transcribing.In the dictionary chapter, the meanings of the words has been presented with the example sentences from the text and in alphabetical order.In the bibliography, the references used during the study has been included.