Otizmi olan çocuklara duyguları ayırt etme becerisi kazandırmada replik silikleştirme ile yapılan öğretimin etkililiği
Effectiviness of teaching via script and script fading method in making children with autism acquire discrimination skill of emotions
  1. Tez No: 278595
  2. Yazar: ÖZGE ELİÇİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN AVCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, Duyguları Ayırt Etme, Replik Silikleştirme ile Öğretim, Autism, Emotions discrimination, Script and script fading procedure
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı otizmi olan çocuklara duyguları ayırt etme becerisi kazandırmada replik silikleştirme ile yapılan öğretimin etkililiğini belirlemektir.Araştırmada otizmi olan 5 çocuk yer almıştır. Çocuklardan biri denek yitimi göz önünde bulundurularak yedek denek olarak araştırmaya katılırken diğer bir çocuk ile de pilot uygulama yapılmıştır. Araştırma, otizmi olan 3 çocuk ile yürütülmüştür. Araştırmada kullanılmak üzere duygu durumlarını anlatan 12 adet resimli karttan oluşan etkinlik çizelgesi hazırlanmıştır. Öğretim oturumunda replik silikleştirme ile öğretim yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada tek denekli araştırma modellerinden yoklama evreli denekler arası çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Uygulama, yoklama, öğretim, genelleme ve izleme oturumlarından oluşmuştur.Araştırmanın bağımlı değişkeni deneklerin duyguları ayırt etme becerisini öğrenme düzeyleri, bağımsız değişkeni ise replik silikleştirme ile yapılan öğretimdir. Bağımlı değişkene ait deneklerden sunulan resimli kartları anlatması ve ?Bu kız / çocuk/ insanlar ne hissetmiş? sorusuna uygun duygu ifadesi ile % 100 ölçütünde doğru tepki vermesi beklenmiştir.Araştırma sonucunda otizmi olan çocuklara duyguları ayırt etme becerisi kazandırmada replik silikleştirme ile yapılan öğretimin etkili olduğu, deneklerin replikler ortadan kaldırıldıktan sonra repliksiz olarak duygu durumlarını birbirinden ayırt edebildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effectiveness of teaching via script and script fading method for students with autism to acquire discrimination skill of emotions.5 students with autism participate in the research. While one of the students participates in the research as a subject of substitution , the other student is exposed to a pilot study. This study is carried out with 3 students with autism. An Activity Schedule, consisting of 12 illustrated cards are prepared to explain the attitudes of emotions. Teaching method of script and script fading is applied at teaching sessions. The model of multiple probe design between subjects, takes place in research models of single subject design, is used in the study. This study consists of application, probe, teaching, generalization and phases.At the end of the study, it is found out that teaching via script and script fading method is effective on the acquisition of the discrimination skills of emotions for children with autism.