Gülten Dayıoğlu'nun çocuk romanlarındaki eğitsel iletiler
The educational messages of Gülten Dayıoğlu's children novels
- Tez No: 278596
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Edebiyatı, Gülten Dayıoglu, Egitsel .leti, Çocuk Romanları, Children Literatüre, Gülten Dayıoglu, Educational Mesage, Children?sNovel
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Ülkemizde 20. yüzyılın sonlarına dogru ayrı bir dal olarak edebiyat dünyasındayerini alan çocuk edebiyatı, günümüzde çocukların egitiminde önemi yadsınamaz birunsur halini almıstır. Bunun etkili olarak kullanılabilmesi için çocuk edebiyatıyazarlarımızın eserlerinde çocuklara yönelik millî ve evrensel iletiler sunmalarıbeklenir. Çünkü bu iletiler çocugun bilis, duyus, sosyallesme, ahlak ve kisilik kazanmayönünde gelismesini saglamaktadır.Çocuklara yönelik eser vermeyi meslek edinen yazarların sayısı Türkiye'desürekli artmaktadır. Bu yazarlardan biri de Gülten Dayıoglu'dur.Dayıoglu, çocuk edebiyatının gerekliligini hat safhada savunanyazarlarımızdandır. Bu amaçla yazı hayatına basladıgı ilk günlerden itibaren yazarımız,bir kararsızlık asamasından sonra kalemini çocuklara yönlendirmistir. Çocuklarayönelik yazdıgı eserlerinde onların bu eserlerden etkilenerek hayatlarında kolaylıklaryasamalarını amaç edinmistir. Onları bir sekilde hayata hazırlamaya yönelmistir.Bu arastırma Gülten Dayıoglu'nun çocuk romanlarındaki egitsel iletiler üzerinebir betimleme çalısmasıdır.Yazarın okurlara hangi millî ve insani degerleri vermek istedigi belirlenmeyeçalısılmıs; bu iletilerin ne içerdigi, hangi amaca yönelik oldugu ve çocuk edebiyatımetni açısından nasıl islendigi üzerinde durulmustur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTChildren's Literature, which takes place as a separate branch in the area ofliterature world in our country towards the 20th century, has become an undeniablefactor in the education of children recently. To use it effectively, the authors ofchildren's literature are expected to provide national and universal mesages for childrenin their works. Because these mesages provide the development of children on the wayof cognition, perception, socialization and acquisition of moral and personality.Today, Gülten Dayıoglu is one of the important authors whose importancegrows rapidly in this field.Dayıoglu becomes one of the authors who defend exceedingly the requirementof children's literature. For this reason, our author, after an indecision phase, hasdirected her writings to children since she began her writing life for the first time. In herworks for children, she has aimed the children to live easily being affected bye theseworks. She aims to prepare them for life.This research is a descriptive study on the educational mesages in GültenDayıoglu's juvenile fictions.It has focused on trying to be determined the national and human values whichthe author wants to give to the readers, what the mesages contain, for what purpose andhow the texts are handled in terms of children's literature.