Halka ilk arz ve hisse senedi fiyat performansları: İMKB'de yıl ve sektör bazında ampirik bir uygulama
Inital public offering and price performance of stocks: An emprirical analysis of stocks by years and sectors in ISE
  1. Tez No: 278599
  2. Yazar: İLBEY İLKER KIRİBRAHİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK ÇUKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Halka İlk Arz, Fiyat Performansı, Initial public offering, Price performance
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Halka ilk arz, hisse senedi performansları ve düşük fiyatlandırma kavramlarının ele alındığı bu ampirik çalışmada 2000-2010 yılları arasında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda halka ilk arzı gerçekleşen hisse senetlerinin fiyat performansları incelenmektedir. Bu analizde literatürde yaygın olarak kullanılan olay çalışması uygulanarak halka ilk arzı gerçekleşen 101 şirketin arz sonrası 21 günlük dönemdeki yıl ve sektöre göre fiyat performansı ölçülmüştür. Elde edilen bulgular yıllara göre Kümülatif Anormal Getirilerde ciddi farklılıklar olduğunu, belirli sektörlerde ise benzer anlamlı pozitif ve negatif Kümülatif Anormal Getirilerin sağlandığını göstermektedir. %41,09 ile 2008 yılında en yüksek Kümülatif Anormal Getiri elde edilmiş olup, sektörel bazda ise en yüksek anlamlı getiri arzdan sonraki 13. günde Haberleşme sektöründe sağlanmıştır. 21 günlük süre zarfında halka arzdan ortalama 3 gün sonra anlamlı Kümülatif Anormal Getirilerin sağlandığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this empirical study initial public offering, stock performance and underpricing concepts discussed and the price performance of stocks that performed initial public offering in the Istanbul Stock Exchange between 2000 and 2010 years are examined. In the analysis, event study that widely used in the literature applied and the price performance of 101 firms were calculated in 21 days after the initial public offering by years and sectors. The results show that there are significant differences in cumulative abnormal returns by years and there are similar significant positive and negative cumulative abnormal returns in certain sectors. The highest significant return obtained in 2008 with 41,09% and the highest cumulative abnormal return found in the communication sector on the 13th day on sectoral basis. There are significant cumulative abnormal returns that provided an average of 3 days after the initial public offering in the 21 day period.