İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda 1998-2007 yılları arasında halka açılan şirketlerin hisse senedi performansı
The performance of shares of listed companies on the Istanbul Stock Exchange (ISE) during the period between 1998-2007
- Tez No: 314972
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHA KARAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İlk Halka Arz, Düşük Fiyatlama, Hisse Senedi Fiyat Performansı, Sermaye Piyasası Kurulu, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Initial Public Offering, Underpricing, Share Price Performance, Capital Markets Board, Istanbul Stock Exchange
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Şirketlerin halka açılması, tüm gelişmiş ülke piyasalarında olduğu gibi ülkemiz şirketleri için de önemli bir finansman kaynağı alternatifi sunmaktadır. Halka açılma, şirketler için bir finansman kaynağı alternatifi iken, yatırımcılar için de önemli bir kazanç kaynağıdır. Bu nedenle halka açılan şirket hisse senetlerinin borsada işlem görmeye başladıktan sonraki performansı tüm dünyada hem araştırmacıların hem de sermaye piyasası aktörlerinin ilgi odağı olan bir araştırma konusudur.?Etkin Piyasalar Hipotezi?, etkin bir piyasada hisse senedi fiyatlarının pazardaki her türlü bilgiyi yansıttığını ve hisse senedi fiyatları mevcut olan tüm bilgileri yansıttığı için yatırımcıların herhangi bir yöntemi kullanarak piyasa getirisinin üzerinde bir getiri elde edemeyeceğini öne sürmekle birlikte, pek çok piyasada yapılan araştırmalarda bu hipotez ile çelişen tespitlere ulaşılmıştır.Bu kapsamda araştırmanın amacı, 1998-2007 yıllarını kapsayan 10 yıllık dönemde Türkiye'de halka ilk kez arz yapan şirketlerin hisse senetlerinin kısa ve uzun dönem fiyat performanslarını ölçmek suretiyle, düşük fiyatlama olgusunun bu dönemde halka açılan şirketler için var olup olmadığını araştırmak, elde edilen sonuçlar ışığında İMKB'nin Fama tarafından tanımlanan yarı güçlü formda etkin olup olmadığını test etmek olarak belirlenmiştir.Araştırma bulguları uluslararası literatürü destekler sonuçlar ortaya koymuştur. Elde edilen sonuçlara göre, İMKB'de ortalama % 9 oranında düşük fiyatlama vardır ve bu oran pek çok gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda tespit edilen oranın altındadır. 36 aylık dönem için elde edilen sonuçlara göre ise, ilk halka arz yapan şirket hisse senetleri, ortalama olarak negatif performans göstermiştir. Yapılan testler hem kısa hem de uzun dönemde İMKB'nin yarı güçlü form da etkin olmadığına, uygun seçim yapılması halinde ilk halka arzların kısa dönemde yatırımcılara bir fırsat penceresi sunduğuna, uzun dönemde ise her iki yönde (getiri/risk) fırsatlar bulunmakla birlikte kısa dönemde sağlanan performansın uzun döneme taşınamadığına kanıt sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The listing of companies is advantageous for both companies and investors, namely; it provides a very useful and important financing mean for companies as observed elsewhere in the rest of the developed nations, and it also provides investors the opportunity to make profits. Therefore, the performance of shares of companies that have been listed on the Exchange for the first time, are closely monitored on the very next day after the initial public offering, and as a matter of fact, this subject has become a very important research area for market players as well as the researchers.?Efficient Markets Hypothesis? indicates that share price market efficiency causes existing share prices to incorporate and reflect all relevant information and that therefore, market investors are unable to use any mechanism in order to obtain any higher yield/return than the market return. However, the research in this area shown that there are results that are in contradiction with this hypothesis.Within this framework, the purpose of this study is to cover the time period between 1998-2007, (10 year time interval) and to measure the short and long term price performances of initially listed shares of companies and to detect whether there is any underpricing or not during this period. Moreover, in light of the obtained results, whether the ISE, as determined by FAMA, is efficient in a semi strong form or not has been tested.The results obtained from this research study, have in fact supported the relevant international literature. The obtained results show that on average, on the ISE, there is a 9 % ratio that prices are being underpriced, and this ratio is lower than the levels observed in developed and developing nations. On the other hand, in relation to the results obtained within the 36 month interval period, it is observed that the shares of companies that have been listed on the Exchange for the first time have on average a negative performance (though at different levels). The tests that have shown that ISE is not efficient in the semi strong form both in the short and long run, and when an appropriate choice has been made, the initial public offerings provide new opportunities for investors in the short run. Also, evidence has been found that although new opportunities to investors in terms of income and risk are available in the long run, the performance observed in the short term cannot be carried to long term.