Sevinç Çokum'un eserlerinde dil ve üslûp
Language and style of Sevinç Çokum's works
  1. Tez No: 301994
  2. Yazar: SERFET SAPMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT SARIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sevinç Çokum, roman, Eğik Ağaçlar, Deli Zamanlar, dil ve üslup, Sevinç Çokum, novel, Eğik Ağaçlar, Deli Zamanlar, language and style
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada Sevinç Çokum'un ilk hikâye kitabı olan Eğik Ağaçlar ve 2000 yılında basımı gerçekleştirilen Deli Zamanlar adlı romanı incelendi.Sevinç Çokum'un hayatı ve eserleri hakkında bilgi verildikten sonra kelime grupları tespit edildi. Sonrasında cümleler anlamlarına, yüklemin yerine, yüklem olan kelimenin türüne ve yapılarına göre olmak üzere sayıları ve oranları tespit edilerek değerlendirildi.Bu değerlendirmelerde, incelenen yapı ve birimler hakkında dilbilimcilerin tanım ve tasnifleri, kitap ve makalelerinden alıntı yapılarak sunuldu.Yazarın bu tanım ve tasniflere uyan kelime grubu örnekleri ve cümle örnekleri incelendi.Özellikle yazarın genel tasnifler dışında kalan kendine özgü kelime grubu ve cümle kullanımları, bölüm sonlarında örneklendirildi.Bütün bu tespit ve yorumlardan hareketle yazarın dil ve üslubunun onun edebî kişiliğine etkileri ortaya konmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the author Sevinç Çokum?s (the author) first story which is Obligue Trees (Eğik Ağaçlar) and 2000 edition of another book of her which is Crazy Times (Deli Zamanlar) have been examined.After giving information about the life and works of the author, the phrases in the relevant works have been identified. Then the sentences have been assessed according to their meanings, places, types and structures of the predicates by giving their numbers and rates.Definitions and classifications of the linguists on the subject have been presented by quoting from the relevant books and articles.Furthermore, some examples of the groups of words and sentences that fit these definitions and classifications are given.At the end of the sections, the author?s distinctive uses of phrases and sentences, which are outside the general classifications, are presented.In addition, the author's language and style have been discussed in order to reveal the literary personality of the author.