Üniversite öğrencilerinin algılanan sosyal destek düzeyleri ile duygusal zekaları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of university student's emotional intelligence's relation with social support level
  1. Tez No: 278678
  2. Yazar: ÖZLEM BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÜRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Algılanan Sosyal Destek, Emotional Intelligence and Perceived Social Support
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin duygusal zekâları, algılanan sosyal destekleri açısından incelenmiştir.Araştırma genel tarama modeline uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi Konya Selçuk Üniversitesi'nin farklı fakültelerinde öğrenim görmekte olan öğrencilerden tesadüfi küme örnekleme yöntemiyle seçilen 527'si kız 156'sı erkek olmak üzere toplam 683 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada duygusal zekâ puanlarının belirlenmesi amacıyla ?Bar-On Duygusal Zekâ Ölçeği? ve algılanan sosyal desteğin belirlenebilmesi amacıyla ?Algılanan Sosyal Destek Ölçeği? kullanılmıştır. Verilerin analizinde T Testi, Varyans Analizi, Tukey Testi, LSD ve Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Tekniği kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 17. 00 paket programında yapılmıştır.Araştırma bulguları, kişilerarası ilişkiler ve stres yönetiminin cinsiyete göre farklılaştığını göstermiştir. Kişisel farkındalık, şartlara ve çevreye uyum ve genel ruh hali alt ölçeklerinin cinsiyet değişkenine bağlı olarak farklılaşmadığını göstermektedir. Duygusal zekânın kişilerarası ilişkiler alt ölçeğinde kız öğrencilerin puan ortalamaları erkek öğrencilerden anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Araştırmamızda erkek öğrencilerin stres yönetimi puan ortalamalarının kız öğrencilerden anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur.Araştırma bulguları, kişisel farkındalık, kişilerarası ilişkiler, stres yönetimi ve genel ruh hali alt boyutlarının yaş değişkenine göre farklılaşmadığını göstermektedir. Yaşı 21 ve 22+ olan öğrencilerin Şartlara ve çevreye uyum alt ölçek puan ortalamaları yaşı 19 ve 20 olan öğrencilerin puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur.Araştırma bulguları, şartlara ve çevreye uyum alt boyutunun anne eğitim durumu değişkenine göre farklılaştığını göstermektedir. Anne eğitim durumu ilkokul olan öğrencilerin şartlara ve çevreye uyum alt ölçek puan ortalamaları anne eğitim durumu ortaokul olan ve anne eğitim durumu okuryazar olan öğrencilerin puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Anne eğitim düzeyi ile duygusal zekâ puanları paralel olarak artmamakta, lise, üniversite mezunu olan annelerin duygusal zekâ puanlarında önemli düzeyde farklılaşma görülmemiştir.Baba eğitim durumu değişkenine ilişkin elde edilen bulgular, bütün alt boyutların (kişisel farkındalık, kişilerarası ilişkiler, şartlara ve çevreye uyum, stres yönetimi ve genel ruh hali) baba eğitim durumuna göre farklılaşmadığını göstermiştir.Gelir durumu değişkenine ilişkin elde edilen bulgular, bütün alt boyutların (kişisel farkındalık, kişilerarası ilişkiler, şartlara ve çevreye uyum, stres yönetimi ve genel ruh hali) gelire göre farklılaşmadığını göstermiştir.Arkadaşlarım alt boyutu ile kişisel farkındalık, kişilerarası ilişkiler, şartlara ve çevreye uyum, stres yönetimi ve genel ruh hali alt boyutları puanları ile pozitif yönlü ilişkili olduğu bulunmuştur.Ailem alt boyutu ile kişisel farkındalık, kişilerarası ilişkiler, şartlara ve çevreye uyum, stres yönetimi ve genel ruh hali alt boyutları puanları ile pozitif yönlü ilişkili olduğu bulunmuştur.Öğretmenlerim alt boyutu ile kişisel farkındalık, kişilerarası ilişkiler, şartlara ve çevreye uyum, stres yönetimi ve genel ruh hali alt boyutları puanları ile pozitif yönlü ilişkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this research , emotional intelligence of university students was examined at the point of view of perceived social supports.The research was done appropriate to general research model. The research?s sample is consisted of total 683 students (527 women, 156 men) who have been studying in different faculties of Selçuk University that were chosen with random cluster sampling method. In the research, ?Bar-On Emotional Intelligence Scale? was used in order to determine emotional intellgence scores and ? Perceived Social Support Scale? was used in order to determine perceived social support. In the analysises of the datums, T Test, Variance Analysis, Test of Tukey, LSD and Pearson Moments Product Correlation Technique were used. Statistical analysis of the datums was done in the SPSS 17. 00 pocket program.Research findings show that interpersonal relations and stress management change according to gender. It also show that, sub-scales of personal awareness, adjustment to conditions and surroundings and general mood scales don?t change according to the gender factor. In the interpersonal sub-scales of Emotional inteligence, mean score of female students were found significantly higher than male students? score. In the research, mean score of male students? stress management were found significantly higher than female students? scores.Research findings show that, sub-dimensions of personal awareness, interpersonal relations, stress management and general mood don?t change according to the age factor. Mean score of sub-scale of adjustment to conditions and surroundings sub-dimension of the students who are 21 and 22+ years old is founded significantly higher than the students?s mean score who are 19 and 20 years old.Research findings show that, sub-dimension of adjustment to conditions and surrounding change according to mother?s educational level factor. Adjustmet to conditions and surrounding sub-dimension mean scores of students whose mothers? education level is primary school was found significantly higher than those students whose mothers? education level is junior high school and literate. Emotional Intelligence Scores don?t increase in parallel with mother?s education level and a significant difference hasn?t been seen in emotional intelligence scores of mothers who graduated from high school and university.Obtained datums that related to father?s education level factor show that, all sub-dimensions (self-awareness, interpersonal relations, adjustment to conditions and surroundings, stress management and general mood) don?t change according to father?s education level.Obtained datums that related to income factor show that all sub-dimensions (self-awareness, interpersonal relations, adjustment to conditions and surroundings, stress management and general mood) don?t change according to income.It has found that, My friends Sub-dimension has positive relation with self-awareness, interpersonal relations, adjustment to conditions and surroundings, stress management and general mood Sub-dimensions? scores.It has found that, My family Sub-dimension has positive relation with self-awareness, interpersonal relations, adjustment to conditions and surroundings, stress management and general mood Sub-dimensions? scores.It has found that, My teachers Sub-dimension has positive relation with self-awareness, interpersonal relations, adjustment to conditions and surroundings, stress management and general mood Sub-dimensions? scores.