Gulf Crisis of 1990-1991; impact of change in Turkish Foreign Policy
1990-1991 Körfez Krizi?nin Türk Dış Politikasının değişimine etkisi
  1. Tez No: 278694
  2. Yazar: ABDÜLKADİR ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M.LÜTFULLAH KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Cold War, Turkey, Middle East, The Gulf Crisis, Turkish Foreign Policy, USA
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
1990-1991 yılında Irak'ın Kuveyt'e girmesi ile başlayan Körfez Krizi, Orta Doğu'nun geçmişten bu yana süper güçler tarafından ?paylaşılamayışına? yeni bir boyut kazandırmıştır. Soğuk savaşın ardından, değişen güç dengelerinin bir sonucu olarak değerlendirilebilecek olan ?Körfez Krizi?nin, Türkiye açısından bir çok etkisi olmuştur. II.Dünya savaşından sonra dış politikada ?tarafsızlık politikası? uygulayan Türkiye, bu kriz ile ?tarafsızlık politikasını? terk etmek durumunda kalmıştır. Savaşın öncesinde ve sonrasında Türkiye daima, Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması yönünde çabalar sarf etmiştir. Dönemin Cumhurbaşkanı olan Turgut Özal'ın kriz süresince Türk Dış Politikasının karar alma ve uygulanması yönünde büyük etkileri olmuştur.Körfez savaşının Türkiye üzerinde en önemli etkisi, Türkiye'nin Orta Doğu'daki ekonomik etkinliğinin sona ermesi olmuştur. Kerkük-Yumurtalık boru hattı kapanmış, Irak ile yapılan ticari işlemler bitmiştir. Bölgedeki Türkiye üzerinden yapılan tüm ticari ve ekonomik işlemler azalmıştır. Ayrıca, çekiç güç Türkiyede kalmış ve çekiç güç'ün Türkiye'de kalacağı süre belli periyodlar halinde uzatılmıştır.Bu çalışmada, Soğuk Savaşın bir uzantısı olarak ortaya çıkan ?1990-1991 Körfez Krizi?nin Türk Dış Politikasına etkilerini anlatılmıştır.Anahtar KelimelerSoğuk Savaş, Türkiye, Orta Doğu, Körfez Krizi, Türk Dış Politikası, Birleşmiş Milletler, Amerika Birleşik Devletleri
Özet (Çeviri)
The Gulf Crisis, which began by Iraq?s occupation of Kuwait in 1990-1991, paved the way for the Middle East to gain a new dimension to its characteristic of being ?unable to be shared? by the super powers throughout the history. ?The Gulf Crisis?, which can be evaluated as the consequence of power balances after the Cold War, had many impacts on Turkey. Turkey had to quit the ?policy of neutrality?, which she had been practicing since the Second World War, by this crisis. Before and after the war Turkey always spent efforts in order to preserve the territorial integrity of Iraq. Turgut Özal, the President of Turkey in the period had huge impact on the processes of decision making and putting them into effect.The most important upshot of the Gulf war on Turkey was the termination of Turkey?s economic effect on the Middle East. Kirkuk-Yumurtalık pipeline was closed, and the commercial activities with Iraq were put an end. The number of all the commercial and financial operations done through Turkey decreased. Moreover, the poised hammer power remained in Turkey, and the period of poised hammer power in Turkey was extended in certain periods.In this study, the impacts of ?1990-1991 Gulf Crisis?, which emerged as an extension of the Cold War, on Turkish Foreign Policy are scrutinized.