The ambivalence of identity: In M.G. Vassanji's The In-Between World of Vikram Lall
M. G. Vassanjı?nin The In-Between World of Vikram Lall adlı romanında kişilik çelişkisi
- Tez No: 278695
- Danışmanlar: PROF. DR. MOHAMED BAKARİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: çelişki, kimlik, diaspora, M. G. Vasaanji, yerinde edilme, post-koloniyel, bağımsızlık, Ambivalence, Identity, Diaspora, Displacement, M.G. Vassanji, post-colonial, decolonisation
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
M.G.Vassanji'nin 2003 Giller ödüllü romanı The In-Between World of Vikram Lall da ülkede yaşanan bağımsızlık ve sömürgeciliğe karşı koyma mücadelesi ve sömürge döneminin ardından baş gösteren yozlaşma ve korku aslen Hintli bir Kenyalının ağzından anlatılmıştır. Bu çalışma, post-koloniyel teori ve Vassanji'nin romanı arasındaki bağlantı, özellikle de Vassanji'nin sömürge, sömürge sonrası ve bağımsızlık dönemlerinde Kenya'daki değişik sosyal gruplarda çelişkiler yaşayan karakterlerin tasvirleri üzerinde yoğunlaşmaktadır.Bu çalışmaya kaynaklık eden post-koloniyel teorinin belirli alanları diaspora, kültürel melezlik ve kimlik karmaşası konseptleridir. Koloni toplumlarındaki kimlik karmaşası başlığından da anlaşıldığı üzere bu romanın temel mesajını oluşturmaktadır. Romandaki özellikle ana karakterin ızdırabını çektiği aidiyet arzusuna karşın hissetttiği yerinden edilme duygusu bu çalışmanın ana konusudur.Yaşanan bu kimlik karmaşası diasporanın sonuçlarından, sömürgeciliğin oyunlarından ve bağımsızlığın getirdiği kaçınılmaz sonuçlardan bağımsız incelenemez. Her Kenya vatandaşı tarihin bu çalkantılı anını yaşamış olmasına rağmen, her karakter karmaşık sosyal yapıdaki pozisyonları sebebiyle değişik kimliklere bürünmüşlerdir. Geçmişte yaşananlar hem bugünü hem de geleceği etkisi altına almaktadır. Bu yüzden kimlik karmaşası sadece Vikram Lall'a özgü bir durum olmaktan da öte romandaki tüm karakterlerde gözlenmektedir.Bu çalışma aynı zamanda Vassanji'nin post-koloniyel aydınların amaçlarının geçmişte yaşananları unutturmayarak topluma daha iyi bir gelecek sağlamak olduğunu savunan teoriye katıldığını göstermektir.
Özet (Çeviri)
. G. Vassanji?s 2003 Giller Prize winning novel, The In-Between World of Vikram Lall, is narrated through the voice of a Kenyan-born Indian living through the country?s struggle for independence and decolonisation, and the corruption and fear that ensue in the post-colonial period. This thesis explores the connections between post-colonial theory and Vassanji?s novel; in particular it looks at Vassanji?s depiction of the causes and effects of ambivalent identities amongst the various social groups in Kenya during the colonial and post-colonial periods, and also the decolonisation era.The specific areas of postcolonial theory that underlie the analysis of this study are the concepts, and conceptualisations of, diaspora, hybridity, and ambivalence. The theory concerning the ambivalence of the colonised is the novel?s central theme, as indicated by the title. The feeling of displacement in contrast to the desire of belonging that the protagonist of the novel suffers from the beginning of the novel until the end is the main subject of the thesis.This ambivalence cannot however be separated from the effects of diaspora, the machinations of colonialism, nor the inevitable outcomes of decolonisation. Even though every citizen of Kenya lived through the same turbulent period of history, they ended up with different identities due to their differing positions in the complex social mosaic. The past haunts the present and future. For this reason, ambivalence is not restricted to Vikram Lall, but also to be observed in the novel?s other characters.The thesis also shows that Vassanji concurs with the theoretical stance which holds that the role of the postcolonial intellectual is to act as a dynamic figure in retrieving and elucidating the past for a better future.