Hizmet işletmelerinde örgütsel vatandaşlık davranışlarının performans üzerine etkileri
The effeccts of organizational citizenship behaviors on member performance service business
  1. Tez No: 278707
  2. Yazar: MACİT SUKÜT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ZAİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet işletmeleri, örgütsel vatandaşlık davranışı, performans, service business, organizational citizenship behavior, performance
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Örgütsel vatandaşlık davranışları, çalışanların kişisel tercihleri sonucu göstermiş oldukları ve işletmenin daha verimli çalışmasını sağlayan davranışlar olarak kabul edilmektedir.Örgütsel vatandaşlık davranışları, işletme içinde önemsiz gibi görünen ancak incelendiğinde örgütsel bütünlük açısından önemli yeri olan bir kavramdır: Örgütün sosyal mekanizmasının işlerliğini kolaylaştırdığı, anlaşmazlıkları azalttığı ve etkinliği artırdığından dolayı performans üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Tecrübeli olan çalışanların, işe yeni başlayan personelin eğitim ve oryantasyonları için çalışmaları, örgütün bu gibi faaliyetlere aktarması gereken kaynak açısından tasarruf sağlar. Aynı zamanda yönetici ve çalışanların verimliliklerini artırdığı gibi çalışılan örgüt ortamını cazip bir hale getirerek örgütün nitelikli iş gücünü çekme ve elinde tutma yeteneğine katkı sağlar.Bu çalışmada işletmelerin verimliliği için önemli olan örgütsel vatandaşlık davranışı incelenerek bu davranışların hizmet işletmeleri için önemi üzerinde durulacaktır. Araştırmayla ilgili uygulama yurt dışında açılan Türk okullarında çalışan öğretmenlerle yapılan bir anket çalışmasıyla ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Behaviours of organizational citizenship are regarded as behaviours that are reflected as personal choices of the employees and enable the business run smoothly and efficiently.Behaviours of organizational citizenship seem to be unimportant in the business but turns out to be an important concept when examined from the perspective of organizational integrity. It increases the performance because it facilitates the flow of social mechanism of the organization, decreases the conflicts between employees and increases the effectiveness. Making use of senior employees in the orientation and the training of new employees saves the sources that are needed for such activities. In addition to increasing the productivity of managers and employees, organizational citizenship behaviours makes the working environment more attractive. Hence, it helps organization have the ability to attract the qualified work force and employ them.In this study, behaviors of organizational citizenship which has a vital importance for the organizational efficiency will be explored. And, the significance of behavioral organizational citizenship will be analyzed. The research will be carried out at Turkish schools abroad.