Takip/izlemeye ilişkin algının incelenmesi ve mağdur olan/olmayanların kaygı düzeylerinin karşılaştırılması
The research of stalking perception and the compare anxiety level of victims of stalking with people who not become victim of stalking
- Tez No: 278792
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Takip/izleme suçu, takip mağdurları, kaygı, Stalking, victims of stalking, anxiety
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adli Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada, takip / izleme suçu mağduru olan kadınlar ile takip / izleme suçu mağduru olmayan kadınların kaygı düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca örneklem grubun demografik özellikleri, yaşadığı takip olayının nitelik ve niceliğine dair bilgileri elde etmek, bu doğrultuda takip suçuna ve bu suçun mağdurlarına dair bir profil çizmek amaçlanmıştır.Araştırmanın örneklem grubunu, İstanbul'da ailesiyle beraber ikamet eden, 18-30 yaşları arasında, orta sosyo-ekonomik düzeyde, en az lise mezunu takip mağduru 82 kadın ve takip mağduru olmayan 218 kadın oluşturmuştur.Katılımcıların takip mağduru olup olmadıklarını belirlemek amacıyla tarafımızdan hazırlanmış olan ve demografik bilgilerin de yer aldığı ?Takip / İzleme Suçu Tanımlama Anketi? ve ?Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği (STAI-I, STAI-II)? sırasıyla uygulanmıştır.Takip mağduru olan kadınların toplam kaygı düzeylerinin, takip mağduru olmayan kadınların kaygı düzeylerine göre anlamlı olarak yüksek olduğu saptanmıştır. Sürekli kaygı açısından yapılan analiz sonuçlarına göre anlamlı bir farklılık saptanmamış; yani takip mağduru olan kadınların sürekli kaygı düzeylerinde bir yükselme izlenmemiştir. Durumluk kaygı açısından yapılan analiz sonuçlarına göre ise; takip mağduru olan kadınların durumluk kaygı düzeyleri daha yüksek olarak belirlenmiştir. Takip mağduru kadınların demografik özellikleri açısından inceleme yapıldığında, mağdurların %67,07'sinin bekar olduğu, %58,53'ünün de üniversite mezunu olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is aimed in this research to compare anxiety level of woman victims of stalking with women who not become victim of stalking. Moreover, the demografic characteristics of the sample, follow the event live to obtain information about the quality and quantity, in line to track crime and this crime was to draw a profil of the victims.Sample of the study group, who lives in Istanbul with his family, between the ages of 18-30, in the middle socio-economic level, at least high school graduates followed 82 victims and 218 women, who not become victim of the stalking, constituted.Participants follow the victims if they are to determine by us are prepared, and demographic information including the“Tracking / Monitoring Criminal Identification Survey”and "State-Trait Anxiety Inventory (STAI-I, STAI-II) were applied.Anxiety levels of women who are victims of follow-up of the total, followed by anxiety levels of women victims are not found to be significantly higher. According to the results of the analysis in terms of trait anxiety were not significantly different, so follow-up of women who are victims of an increase in trait anxiety levels were not found. According to the results of the analysis in terms of anxiety before the follow-up of women who are victims of state anxiety levels were found to be higher. Women victims of follow-up investigation is done in terms of demographic characteristics, 67.07% of the victims 'have to be the single, 58.53%' s were also university graduates.