Tarım çalışanlarının sosyal güvenliği: Tokat ili örneği
Social security of agriculture workers: Example of Tokat province
  1. Tez No: 278809
  2. Yazar: BETÜL SOLMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KARKACIER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Tarım İşçisi, SSGSSK, Social Security, Agricultural Worker, SSGSSK
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Tarım sektörü çalışma koşulları açısından yıllardır ihmal edilen bir sektördür. Tarım kesiminde çalışanlara yönelik düzenlemeler Osmanlı Devleti'nden günümüze işçi kapsamında çalışanlara yönelik düzenlemelerden daha kısıtlı olmuştur. Türkiye'de tarım kesiminde, makineleşmeyle birlikte işgücünün fazlalaşması, üretimin doğal koşullara bağlılığı, tarımda çalışanların gelir düzeylerinin düşüklüğü ve dengesiz dağılımı gibi nedenler sosyal güvenlik sisteminde yeni yaklaşımları zorunlu kılmıştır. Bu yaklaşımlar Avrupa Birliği uyum süreci içerisinde reform çalışmalarına hız kazandırmıştır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu öncesi, Türkiye'de tarım kesimine yönelik detaylı bir çalışma yapılmadığı görülür. 5510 sayılı SSGSSK ile sistemin tek çatı altında toplanması aynı zamanda adil, kolay erişilebilir, norm ve standart birliğini amaçlayan, yoksulluğa karsı daha etkin koruma sağlayan, milli açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi oluşturmak amaçlanmıştır. Çalışmanın temel amacıda 5510 sayılı SSGSSK ile tarımda çalışan kesime getirilen düzenlemeleri belirlemeye yöneliktir. Bu çalışmada ilk olarak sosyal güvenliğin tanımı ve Türkiye'de sosyal güvenlik sisteminin tarihsel gelişimi verilmiştir. Daha sonra tarımın tanım ve kapsamı, Türkiye'de tarım sektörünün gelişimi, Türkiye'de tarımda çalışanların sosyal güvenliği bilgilerine yer verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise Tokat merkeze bağlı ilçe köylerden on köy üzerinde anket yöntemi kullanılarak, bu köylerde tarımda çalışanların sosyal güvenlik durumları ve yeni yasa konusunda bilgi düzeyleri araştırılmıştır. Tarımda çalışan kesimin devlet tarafından desteklenmesi ve yeni yasa hakkında bilgilendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Agriculture sector is an area which have been neglected in terms of working conditions for years. Arrengements, have been made for the agriculture workers, are more limited than the arrengements that have been made for the workers who are within the context of employee. The causes like ascending of the labor force of the agriculture sector in Turkey with the agricultural mechanization, the dependence of production to the natural conditions, low income levels and the instable dispersal of the workers working in agriculture, are make the new approaches necessary in social security system. These approaches quicken the reform efforts within the adaptation process in EU. Before the law no. 5510 of the social insurances and public health insurance law, it was seen that a detailed work oriented to the the agriculture sector was not done in Turkey. With the law no. 5510 in SSGSSK, centring the system under one umbrella and at the same time, it is aimed to form a new social security system which is sustainable in national respect, supplying more effective protection against poverty, aiming norm and standart consolidation, easily attainable, fair. The basic purpose of this work, with the law no. 5510 in SSGSSK is to setting the arrangements of the working section in agriculture. In this work, firstly; the definition of social security and the historical depelopment of the social security system in Turkey are processed. Then, the definition and scope of the agriculture, the depelopment of the agriculture sector in Turkey and the knowledges of the workers working in agriculture about social security are studied. At the last part of this work, by using questionnaire method upon the ten villages related to the townships of Tokat, the knowledge levels of the workers working in agriculture sector about the new law, and the social security conditions of them are searched. The necessity of being informed about the new law and being supported by the goverment are reached as a conclusion.