Öğrencilerin bilimsel düşünme evreleri ile hareket kuvveti gerektirir kavram yanılgısı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelennmesi
The relationship between scientific reasoning skills and degree of naïve impetus theory application of students
- Tez No: 278832
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimsel Düşünme Düzeyi, Kuvvet Hareketi Gerektirir Kavram Yanılgısı, Fizik Eğitimi, Scientific reasoning skills, Naïve Impetus Theory Application, Physics Education
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Araştırmanın amacı; fen bilgisi öğretmenliği birinci sınıf öğrencilerinin bilimsel düşünme evreleri ile `Hareket kuvveti gerektirir' kavram yanılgısına sahip olma düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir.Araştırmaya Bolu ili Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği birinci sınıf öğrencilerinden toplam 96 (82 kız, 14 erkek) kişi katılmıştır. Araştırmada `Bilimsel Düşünme Yetenekleri Testi' ve Kuvvet Konuları Kavram Testi' nin `Hareket Kuvveti Gerektirir' kavram yanılgısını ölçen bölümü, `Kavram Testi' kullanılmıştır. Bu uygulamalar sonucunda elde edilen veriler SPSS 13 paket programıyla analiz edilmiş, alt problemleri test etmek için betimsel istatistik ve ortak değişkenli çoklu varyans analizi (MANCOVA) kullanılmıştır. Analizler sonucu ortaya çıkan bulgular aşağıdaki gibi maddelenmiştir.?Öğrencilerin bilimsel düşünme düzeyleri belirlenmiş, Piaget'in bilişsel gelişim kuramına göre öğrencilerin yaş aralığı olarak sadece soyut evrede olması beklenirken, somut, geçiş ve soyut evrede bulunan öğrencilerin olduğu tespit edilmiştir.?Öğrencilerin `Hareket kuvveti gerektirir' kavram yanılgısına sahip olma düzeyleri tespit edilmiş, öğrencilerin ortalama %36'sının bu kavram yanılgısına sahip olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin kavram yanılgıları, kavramların tarihsel gelişim süreci ile paralellik göstermektedir.?Son olarak öğrencilerin bilimsel düşünme düzeyleri ile `Hareket kuvveti gerektirir' kavram yanılgısına sahip olma düzeyleri arasındaki ilişkiye bakılmış, sadece iki soruda bilimsel düşünme düzeyleri ve kavram yanılgısına sahip olma düzeyleri arasında anlamlı bir fark görülmüştür.Bu sonuçlara göre; fen bilgisi öğretmenliği birinci sınıf öğrencilerinin genel olarak hepsinin soyut evrede değildir ve `Hareket kuvveti gerektirir' kavram yanılgısına sahip olma düzeyleri yüksek düzeydedir (yüzde 36). Bu nedenle öğrencilerin bilimsel düşünme düzeyleri ve kavram yanılgıları tespit edilerek, nitelikli eğitim öğretime uygun öğrenme ortamları hazırlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine whether there is a relationship among pre-services science teachers? scientific reasoning skills and the application level of naive impetus theory.The sample consisted of 96 pre-service science teachers (female=82, male=14) who completed Introductory Physics course required by the Science Education program. The classroom test scientific reasoning (CTSR) and Conception Theory (CT), a two-tier type test, were administered to assess scientific reasoning skills of students and determine the degree of students applying the naïve impetus theory, respectively.The data which was obtained from these applications was analyzed with SPSS 13 package programme. Multivariate Variance Analysis were used to analyze sub problems. The results of these analysis;?Students were expected to become in abstract phase as age interval, students who were in concrete, transition and abstract phases were identified.?36 percent of students in society were determined to have naïve impetus theory concept mistake. Students? concept mistakes were parallel to historical development process of concepts.?The results also indicated that the degrees of students applying the naïve impetus theory were statistically related to their reasoning skill in only two out of 13 questions.According to these results, all of the science teaching students were not generally in abstract phases and the degrees of students having the concept mistake of the naïve impetus theory were determined to be in high percentage . Therefore, classroom atmosphere which are suitable for well-qualified education and teaching.