Okul öncesi öğretmenlerinin problem çözme becerileri ile eleştirel düşünme eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analyzing the relation between the problem solving abilities and critical thinking tendencies of pre-school teachers
- Tez No: 278834
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Öğretmenleri, Problem Çözme, Eleştirel Düşünme, Pre-school teachers, Problem Solving Ability, Critical Thinking Tendency
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi öğretmenlerinin problem çözme becerileri ile eleştirel düşünme eğilimlerinin belirlenmesi ve okul öncesi öğretmenlerinin problem çözme becerileri ile eleştirel düşünme eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırma betimsel tarama modelinde bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul, İzmir ve Denizli illerinde görev yapan 352 okul öncesi öğretmeni oluşturmuştur.Araştırmada verilerin elde edilmesinde, araştırmacı tarafından geliştirilen ?Kişisel Bilgi Formu?, öğretmenlerin problem çözme becerilerini ölçmek için Heppner ve Peterson tarafından geliştirilen, Şahin ve Şahin (1993) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ?Problem Çözme Envanteri (PÇE)? ve okul öncesi öğretmenlerinin eleştirel düşünme eğilimlerini ölçmek için Kökdemir (2003) tarafından geliştirilen ?California Eleştirel Düşünme Eğilimi? (CCTDI) ölçeği kullanılmıştır.Verilerin analizinde, ilişkisiz örneklemler için t-testi, tek faktörlü varyans analizi (One- Way Anova) ve Pearson Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır.Araştırma sonucunda okul öncesi öğretmenlerinin, eğitim durumlarına ve çalıştıkları okul türlerine göre problem çözme becerileri arasında anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır.Eleştirel düşünme eğilimi genel sonuçlarına bakıldığında okul öncesi öğretmenlerinin çalışma biçimleriyle, medeni durumlarıyla, anne eğitim durumlarıyla ve baba eğitim durumlarıyla eleştirel düşünme eğilimleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır.Araştırma sonucunda okul öncesi öğretmenlerinin problem çözme becerileri ile eleştirel düşünme eğilimleri arasında negatif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.Yapılan araştırma sonuçlarına göre eğitimcilere ve araştırmacılara bir takım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the determination of pre-school teachers? problem solving abilities and their critical thinking tendencies, and the relationship between these two important phenomena.This research is based on descriptive survey method. The sampling of this research was composed by 352 pre-scool teachers, working in İstanbul, Denizli and İzmir.To Access the data of this search,there are three main techniques. One of them is ''Personal Information Form'' which has been developed by the researcher; the second one is ''Problem Solving Inventory'' developed by Heppner and Peterson to assess the problem solving ability of teachers.The third one is ''California Critical Thinking Tendency'' developed by Kokdemir to assess critical thinking ability of pre-school teachers.To analyze the input data; T-test, One Way Anova and Pearson Correlation Factor have been used.As a result of the search, there is a sharp correlation between the pre-scho ol teachers problem solving ability and their level of education and the sytle of the schools they work.According to search, pre-school teachers who have formal education are more qualified than the others. There is a big correlation between teachers critical thinking abilities and their working style, marital status and parents education level.According to search, teachers who work as part-time teachers, single and whose parents have a high level of education have higher critical thinking tendency than other pre-school teachers.As a result of the search; it has been determined that there is negative low meaningful correlation between problem solving abilities of pre school teachers and their critical thinking tendencies.According to the results of the survey, some suggestions have been proposed to educators and researchers.