İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin 21. yüzyıl öğrenme deneyimlerine yönelik algılarının incelenmesi
Investigation of primary school fourth grade students' perceptions about 21st century learning practices
  1. Tez No: 667202
  2. Yazar: SERHAT YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE DİLEK BOYACI, PROF. DR. ŞENGÜL SAİME ANAGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl öğrenme deneyimi, İlkokul öğrencisi, 21. yüzyıl becerileri, 21st century learning practices, Primary school student, 21st century skills
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırma, ilkokul öğrencilerinin 21. yüzyıl öğrenme deneyimlerine yönelik algılarını ortaya koymak ve sınıf öğretmenlerinin bu deneyimleri kazandırmaya yönelik yaptıkları çalışmaları belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada karma desen araştırmalarından açımlayıcı sıralı desen modeli benimsenmiştir. Bu kapsamda, uyarlanan“Öğrencilerin 21. Yüzyıl Öğrenme Deneyimleri Algısı Ölçeği”ile elde edilen sonuçlara göre seçilen bir sınıfta ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin 21. yüzyıl öğrenme deneyimleri gözlemlenmiştir. Araştırmada, öğrencilerin öğrenmeye yönelik algılarının; öz-yönelimli öğrenme ve işbirlikli öğrenme alt boyutlarında; düşünmeye yönelik algılarının eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme ve otantik problem çözme alt boyutlarında ve bilgi üretme özyeterliği boyutlarında ortalamanın üzerinde bir algıya sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. İlkokul öğrencilerinin 21. yüzyıl öğrenme deneyimlerine yönelik algıları cinsiyete, anne eğitim durumuna göre bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılırken, baba eğitim durumunun, okul öncesi eğitim almanın, bilgisayar sahibi olmanın bazı alt boyutlara göre anlamlı bir farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Regresyon analizine göre, bilgi üretme özyeterliğini açıklayan değişkenlerin yaratıcı düşünme, otantik problem çözme, özyönelimli öğrenme ve eleştirel düşünme olduğu anlaşılmıştır. Öğrencilerine sağlanan öğrenme deneyimlerinin öğrenmeye yönelik; öz yönelimli öğrenme, işbirlikli öğrenme, BİT ile anlamlı öğrenme; düşünmeye yönelik; eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme ve otantik problem çözme ve bilgi üretme özyeterliği alanında olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study is to reveal primary school students' perceptions of 21st century learning practices and to investigate their what clasroom teacher do for students to gain these practices. In the research, an explanatory sequential pattern model was adopted from mixed method. In this content, 21st century learning practices experienced by primary school 4th grade students were observed in a classroom selected based on the results obtained by the“Students' Perception of 21st Century Learning Practices Scale”. In the research, students' perceptions of learning; in self-directed learning and cooperative learning subdimensions; It was concluded that their perceptions towards thinking were above average in the sub-dimensions of critical thinking, creative thinking, and authentic problem solving and knowledge creation efficiency. While it was concluded that primary school students' perceptions of 21st century learning practices did not differ according to gender and maternal education status, it was concluded that the educational status of the father, having preschool education and having a computer differ significantly according to some sub-dimensions. As a result of the regression analysis, it was concluded that the variables that explain the knowledge creation efficacy are creative thinking, authentic problem solving, self-directed learning and critical thinking. The learning practices of students are related to learning; self-directed learning, cooperative learning, meaningful learning with ICT; for thinking; critical thinking, creative thinking, authentic problem solving and knowledge creation efficacy.