Etiyopya-Somali arasındaki Ogaden sorunu
Ogaden issue between Ethiopia-Somalia
  1. Tez No: 278856
  2. Yazar: HÜMEYRA COŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FIRAT PURTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Afrika Boynuzu, Sömürgecilik, Etiyopya Somali, Ogaden Sorunu, Sınır Çatışması, Horn of Africa, Colonialism, Ethiopia Somalia, Ogaden Issue, Border Clash
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Afrika Boynuzu, Afrika kıtasının diğer bölgeleri ile benzer özelliklere sahip olmasına rağmen sınır çatışmalarının en sık yaşandığı alan olmuştur. Boynuz'un en önemli ülkesi Etiyopya ise bu çatışmaların merkezinde yer almaktadır. Etiyopya başta olmak üzere bölgede cereyan eden çatışmaları tahlil edebilmemiz için tarihsel süreci iyi anlamamız gerekmektedir. Etiyopya'da geçmişten itibaren yaşanan kaosun sebebi, 1884-85 Berlin Konferansı ile kıtada resmi bir sömürge politikası izlenmesi ve yerel özellikler göz ardı edilerek sınırların belirlenmiş olması kadar dış güçlerin krizleri derinleştirmeleri ve demokratik bir yönetim anlayışının tesis edilemeyişi olmuştur.1991 yılında benimsenmiş olan federatif yapı, Etiyopya'da yerleşik olan Somalilere Etiyopya idaresinden ayrılmaları konusunda fırsat sunmuş olmasına rağmen bölge halkının kısa vadede bağımsızlığını kazanması ihtimal dahilinde gözükmemektedir. Ancak bölgede yaşanan çatışmalar bölgeyi dış müdahalelere açık hale getirmekte ve hidrokarbon alanlarının güvenliğini tehlikeye sokmaktadır. 2007 yılında bölgede petrol ve doğal gaz arama çalışmaları yapan Çinli mühendis ve işçilere düzenlenen saldırılar Ogaden'i dünya kamuoyu gündeminin ilk sıralarına taşımıştır.Bu çalışma, Sömürgecilik bağlamında Ogaden bölgesinin hakimiyeti üzerine yaşanan çatışmaların sebeplerini ve bugün gelinen noktayı açıklamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Even though the Horn of Africa has similar characteristics to other regions of the Africa continent, it is the area where border conflicts have been encountered the most. Being the most important country of the Horn, Ethiopia is at the centre of these conflicts. In order for us to analyse conflicts taking place particularly in Ethiopia, we need to understand the historical developments. The reasons of the chaos occurring in Ethiopia since long-time are the facts that a colonial policy has been pursued officially around the continent with the Berlin Conference of 1884-85, that borders are determined by neglecting local particularities, that foreign forces have always embittered crises of the region and that it hasn't been possible to establish a democratic administration style.Although the federal structure adopted in 1991 gave the Somalians living in Ethiopia the chance to be separated from the Ethiopian administration, it doesn't seem possible for the local people to gain independence in short-term. However, conflicts taking place in the region render the region vulnerable to foreign interventions and jeopardize the safety of hydrocarbon areas. Attacks organized in 2007 against Chinese engineers and workers carrying out oil and natural gas research works in the region brought Ogaden to the attention of World's public opinion.This study has the objective to explain, in the context of colonialism, the reasons of conflicts over the control of Ogaden region and the progress made thus far in overcoming these problems.