Genç işsizliği ve Türkiye'de genç işsizliğine yönelik çözüm arayışları
Youth unemployment and seeking solutions for youth unemployment in Turkey
  1. Tez No: 278863
  2. Yazar: GÜLİZ SEDA BASMACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL UYANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İstihdam, İşsizlik, Genç işsizliği, Türkiye'de Genç İşsizliği, Dünya'da Genç İşsizliği, Employment, Unemployment, Youth Unemployment, Youth Unemployment in Turkey, Youth Unemployment in the World
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Dünya giderek büyüyen bir genç işsizliği sorunu ile karşı karşıyadır. Bugün hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler, gençler için istihdam olanaklarını artırmak konusunda başarısızlığa uğramaktadırlar. Genç işsizlerin sayısı yaşanan son küresel krizin de etkisiyle yaklaşık 82 milyona ulaşmıştır. Gençler işgücü piyasasında her zaman dezavantajlı konumda olmuşlardır. Fakat bugün daha çok sayıda genç işsiz, yoksul ya da eksik istihdam edilmektedir. Sorun sadece gençler için yeni işler yaratmak değil, aynı zamanda ?insan onuruna yakışır? işler yaratmaktır.Türkiye'de gençlerin en çok istediği şey ?düzgün bir iş bulmak?tır. Son yıllarda artan genç işsizliği oranları, genç istihdamı sorununun önemine dikkatleri çekmiştir. Demografik yapısı itibariyle genç bir ülke olarak kabul edilen Türkiye gençlerin dinamizmini ekonomisine taşımak zorundadır. Genç işsizliği sorununun çözümü daha spesifik politikaların uygulanmasını gerektirmektedir. Türkiye'nin gençler için bir ulusal istihdam stratejisine ihtiyacı vardır.
Özet (Çeviri)
The world is facing a growing youth unemployment problem. Today, both developed and the developing countries are failing to increase employment opportunities for young people. The number of unemployed youth increased around to 82 million with the latest global crisis. Youth have always been in a disadvantaged position in labour markets. But today, more youth are poor or underemployed than ever before. The issue is not only creating jobs for youth, but also to create ?decent jobs.?Finding a decent job is what young people want most in Turkey. Increased youth unemployment rates in recent years have brought a sense of urgency to the challenge of youth employment. Being accepted as a young country by its population demography, Turkey has to bring the dynamism of the youths to the economy. More specific employment policies needed to be implemented to solve the youth unemployment problem. There is a need of a national employment strategy for the youth at Turkey.