İnternetin kamusal alan niteliği üzerine bir araştırma: Ankara'daki üniversite öğrencilerinin internet kullanımı
A research on the public sphere quality of internet: Internet usage of the university students in Ankara
- Tez No: 278862
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM YAŞİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
 - Anahtar Kelimeler: Kamusal Alan, Kamuoyu, İletişim, İnternet, İnternet Kullanım Amaçları, Public Sphere, Public opinion, Communication, Internet, Aims to Use İnternet
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 184
Özet
21. yüzyılın siyaset, ekonomi, iletişim ve kimlik aracı olarak internet bugün en çok tartışılan konulardan biri olmuştur. Son yılarda, bu tartışmalara internetin, sanal bir kamusal alanın olup olmadığı sorusu da eklenmiştir. Demokrasinin vazgeçilmezi olan ideal bir kamusal alanın varlığı, her türlü baskıdan uzak, özgür bir ortamda, herkesin fikrinin beyan edebildiği bir iletişim ortamına bağlıdır. Bu iletişimin sağlanabilmesi içinde belirli iletişim araçlarının varlığını gerektirmektedir. 20. yüzyılda klasik kitle iletişim araçlarında görülen tekelleşme nedeniyle, bu araçlar, kamusal alan oluşturma işlevlerini yitirmelerine neden olmuştur. İşte böyle bir dönemde ortaya çıkan internet, geleneksel kitle iletişim araçlarının dönüştürmekle kalmamış, geçmişte geleneksel kitle iletişim araçlarına atfedilen özgürleştirme, demokratikleşme gibi görevleri de üstlenin duruma gelmiştir. Bu çalışmada, Ankara ili sınırları içinde bulunan üç devlet üniversitesinde, (ODTÜ, GAZİ ve Ankara Üniversiteleri) toplam 496 öğrenci ile buöğrencilerin, interneti daha çok hangi amaçlarla kullandıklarını ve interneti bir kamusal alan olarak görüp görmediklerini sorgulamak amacıyla anket çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada, anket çalışması sonucunda orta çıkan bulgulardan yola çıkarak internetin, özel amaçlar için kullanılan bir araç mı olduğu yoksa kamusal sorunların tartışıldığı ve çözüm önerilenin sunulduğu bir kamusal alan mı olduğu tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Internet, as a means of politics, economy, communication and identity of the 21th century, is one of the most debated topics today. In recent years, the debate whether internet is a virtual public sphere or not has been added to thesedebates. The existence of an ideal public sphere, as an indispensable part of democracy, depends on a communication medium free from every kind of pressure where everyone can express an opinion. Existence of communication is necessary for this. Due to rapid monopolization in the 20th century, traditional means of mass communication has lost their function of forming a public sphere. Internet, which emerged in this period, has not only transformed traditional means of mass communication but also taken on the tasks of liberalization and democratization attributed to traditional means of mass communication in the past. In this thesis, a survey has been conducted in three different universities in Ankara (Middle East Technical University, Gazi University and Ankara University) with 496 students in order to find out why these students use the internet and whether they see it as a public sphere. In this thesis, benefiting from the results of this survey, it is debated whether internet is used for personal purposes or as a public sphere where public matters are discussed and solutions are offered for these matters based on the purposes to use internet.