Küresel krizin Türk bankacılık sektöründe etkileri
The effects of global crisis on Turkish banking sector
- Tez No: 278864
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT YALÇINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küresel Kriz, Yüksek Riskli Konut Kredileri, Bankacılık Sektörü, Türk Bankacılık Sektörü, Diskriminant Analizi, Global Crisis, Subprime Mortgages, Banking Sector, Turkish Banking Sector, Discriminant Analysis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmada 2007?2008 yıllarında gelişmiş ülkelerin finans piyasalarında yaşanan ve global ekonomiyi resesyona sürükleyen finansal krizin Türk bankacılık sektörünün performansına nasıl ve ne yönde etki ettiğinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda, bankacılık sektöründe önemli paya sahip mevduat bankalarının 2007?2009 yılları arası mali tabloları baz alınarak sektörün kriz sürecindeki performansı değerlendirilmiş ve 19 mevduat bankasının Mart 2007-Aralık 2009 dönemine ait sermaye yeterliliği, aktif kalitesi, pasif yapısı, likidite, gelir gider yapısı ve karlılığa ilişkin finansal oranları diskriminant analizine tabi tutularak krizin en çok hangi oranlarda etkili olduğu araştırılmıştır.Diskriminant analizi sonucunda; Takipteki Krediler (Brüt) / Toplam Krediler oranı, sermaye yeterlilik oranı, Faiz Geliri / Faiz Gideri oranı ve Faiz Dışı Gelir / Faiz Dışı Gider oranı kriz öncesi ve sonrasını ayıran temel değişkenler olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse the effects of 2007?2008 global crisis on Turkish banking sector. In this context, the performance of deposit banks which have a significant share in Turkish banking system has been assessed by using their 2007?2009 collective financial statements. And, 19 deposit banks? financial ratios on capital adequecy, asset quality, liability structure, liquidity, income-expense structure and profitability are analyzed by using discriminant anlysis in order to find out which financial ratios are affected most by the crisis.As a result of discriminant analysis; Gross Non Performing Loans / Total Credits , capital adequacy standard ratio , Interest Income / Interest Expense and Non- Interest Income / Non-Interest Expense ratios are found as the principal financial ratios which dicriminate before and after crisis period.