Kitab-ı Mukaddes ve Kur'an-ı Kerim'e göre Hz. Zekeriya
A study of his excellency Zecheria based on the Holy Book and Holy Quran
- Tez No: 279002
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA SAMİ BAYBAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Hz. Zekeriya, Hz. Meryem, Hz. Yahya, Zecheria Excellency, Maria Excellency, John Excellency
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Hz. Zekeriya Kitab-ı Mukaddes'de ve Kur'an-ı Kerim'de ismi geçmesi nedeniyle dikkatimizi çekmiştir. Bu tez de kutsal metinlerde geçen Hz. Zekeriya ile ilgili pasajları karşılaştırarak incelenmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda bu metinlerin benzer ve farklı ifadeleri tespit edilerek aynılıkları ve farklılıkları vurgulanmak istemiştir.Bu tez çalışması; giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Hz. Zekeriya'nın yaşadığı dönem hakkında kısa bir bilgi verildikten sonra birinci bölümde Kitab-ı Mukaddes'de geçen pasajlar; ikinci bölümde Kur'an-ı Kerim'de Hz. Zekeriya'nın ismi geçen ve ismine atıf yapılan ayetler; üçüncü bölümde ise her iki kutsal kitabta yer alan bilgilerin bir değerlendirilmesi yapılmıştır.Çalışmamız sonuç ve bibliyografya ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
Zecheria Excellency has attracted our attention since his name is mentioned both in the Holy Book and in Quran. We have aimed to examine Zecheria by comparing the passages that mention him in Holy Scriptures. We have also analyze to emphasize the similarities and differences in statements in these accounts.This thesis consists of an introduction and three sections; in the introduction, a brief account is presented regarding the period during which Zecheria Excellency lived. Then in the first section, the passages that are in the Holy Book are examined. In the second section, the verses of Quran that include the name of Zecheria Excellency and those referred to his name are analyzed. In the third section, an evaluation of the accounts that are given in both holy books is presented.Our study culminates in the conclusion and bibliography.