Kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerinin çalışanların örgütsel bağlılıklarıyla olan ilişkisine yönelik bir uygulama
A research on the relationship between corporate social responsibility and the organizational commitment of employees
  1. Tez No: 279128
  2. Yazar: FATİH ŞAHİNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURHAN ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Örgütsel Bağlılık, Corporate Social Responsibility, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırma; çalışanların işletmelerinin kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerine ilişkin algılamaları ile örgütlerine olan bağlılıkları arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Amaç doğrultusunda hazırlanan anket, 2010 yılı Ekim ayında İstanbul'da faaliyet gösteren Danimarka menşeili bir işletmenin beyaz yakalı çalışanlarına uygulanmıştır.Anket sonuçları bilgisayar ortamında SPSS 17.0 istatistiksel programında analiz edilmiştir. Anket sorularının güvenilirliğinin belirlenmesinde Cronbach's Alpha katsayısından; araştırmaya katılan çalışanların demografik özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde tanımlayıcı istatistiklerinden; çalışanların örgütsel bağlılık düzeylerinin ve kurumsal sosyal sorumluluk algılamalarının belirlenmesinde minimum, maksimum, aritmetik ortalama, standart sapma istatistiklerinden; çalışanların kurumsal sosyal sorumluluk algılamaları ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde korelasyon analizinden; çalışanların örgütsel bağlılık ve kurumsal sosyal sorumluluk algılamalarının demografik özelliklerine göre farklılaşma durumunun incelenmesinde ise T Testi, Anova ve Tukey testlerinden faydalanılmıştır.Araştırma sonucunda araştırmaya katılan çalışanların; çalıştıkları işletmenin kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerine ilişkin algılamalarının, örgütsel bağlılık düzeyleri ile istatistiksel açıdan pozitif yönlü ilişkiler içerisinde olduğu ve çalışanların kurumsal sosyal sorumluluk algılamaları yükseldikçe örgütlerine olan bağlılıklarının arttığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is done to define the relationship between employees? comprehension of corporate social responsibility and the commitment to their organizations.The questionnaire prepared for this aim is applied at the date October 2010 on white collar employees of a company located in İstanbul which is originated in Denmark.The results of the questionnaire is analysed through SPSS 17.0 statistic programme. The reliability of the questions which are stated in the questionnaire is determined by using Cronbach?s Alpha coefficient. Frequency and percentage descriptive statistics are used to define the demographic characteristics of participant employees. Minimum, maximum, arithmetic average, standard deviation statistics are used to define the organizational commitment level and the corporate social responsibility comprehension of the employees. Correlation analysis is used to define the relationship between the comprehension of corporate social responsibility and the organizational commitment level. T Test, Anova and Tukey are also used to study the differences between the employees? comprehension of organizational commitment and the corporate social responsibility due to their demoghraphic characteristics.As a result of this research; it is observed that the employees? comprehension of corporate social responsibility is in a positive relationship with organizational commitment in terms of statistics. It is also observed that as the comprehension of corporate social responsibility develops the organizational commitment of the employees develops as well.