Özel okullardaki okul ikliminin öğretmen ve öğrenci algılarına göre incelenmesi
Investigations of school climate according to teacher and students perceptions at private schools
- Tez No: 279166
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgüt iklimi, Okul İklimi, Öğretmen, Öğrenci, organizational climate, school climate, teacher, student
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırma; İstanbul ili Üsküdar, Kadıköy, Ataşehir ilçelerinde özel ortaöğretim okullarındaki öğretmen ve öğrencilerin okul iklimine ilişkin algılarını belirlemek ve öğretmen ve öğrencilerin okul iklimine ilişkin algılamalarının tanımlayıcı özellikleri ile ilişkilerini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir.Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu 2009?2010 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Üsküdar, Kadıköy, Ataşehir ilçelerinde bulunan özel ortaöğretim okullarında görevli 133 öğretmene ve bu okullarda eğitim gören 215 öğrenciye uygulanmıştır.Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 17.0 programında analiz edilmiştir. Anket sorularının güvenilirliği belirlemek için Cronbach Alpha katsayısından faydalanılmıştır. Ayrıca tanımlayıcı istatistiksel metotları (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart Sapma) kullanılmıştır. Hipotez testlerinin analizinde ise t testi, anova testi ve Pearson Korelasyon analizleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; İstanbul ili Üsküdar, Kadıköy, Ataşehir ilçelerinde özel ortaöğretim okullarındaki öğretmen ve öğrencilerin okul iklimine ilişkin algılarının birbirine benzerlik gösterdiği, en yüksek algının okulun güvenlik iklimine, en düşük algının ise öğrenci yönetimi iklimine ilişkin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin okul iklimi algılamaları; cinsiyetlerine, okudukları sınıfa, okulun sosyo-ekonomik çevre düzeyine ve saygınlık düzeyine ilişkin görüşlerine göre farklılaştığı, öğretmenlerin ise; tanımlayıcı özelliklerinden branşlarına göre okul iklimi algılarının farklılaşmadığı, görev, cinsiyet, eğitim düzeyi ve kıdemlerine göre farklılaştığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is aimed at defining the perception of the school climate by the teachers and students in the private secondary schools in the Uskudar Province of Istanbul and identifying the defining characteristics and the relationships linked with the school climate.The survey form, prepared according to these aims, has been given to 215 students and 133 teachers working for the private schools in the Uskudar Province in Istanbul during the teaching year 2009-2010.The data collected from the surveys has been analyzed by using the SPSS (Statistical Package or Social Sciences) program for Windows 7.0. In order to test the reliability of the survey questions, Cronbach Alpha coefficient has been taken into consideration. Besides, defining statistical methods (frequency, percentage, average, standard deviation) have been used. For the analysis of the hypothesis tests, t test, anova test and Pearson Correlation Analyses have been used.As a result of the research, it has been found that the perception of the students and teachers working for the private secondary schools in the Uskudar Province of Istanbul show similarities, the highest perception being related to the security climate of the school and the lowest being linked with the administration climate. Additionally, the perception of the school climate shows differences according to the students? gender, class, and their view on their school?s socio-economic status and respectability. Teachers from the different departments do not present different views. However, their perception changes according to their position, gender, educational level and seniority.