Okul öncesi eğitim kurumları yöneticilerinin standart ve yeterliliklerine ilişkin öğretmen algıları(İstanbul ili örneği)
Teachers perceptions of the preschool education managers standarts and efficiency
- Tez No: 279167
- Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, okul öncesi öğretmeni, okul öncesi yöneticisi, yönetici, yeterlilik
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Günümüz ve geleceğin ihtiyaçlarına eğitim sistemimizin cevap verebilmesi için eğitim kurumlarını bilginin üretildiği ve öğrenilenin sunulduğu yerler olmalıdır. Bunun için eğitim kurumu yöneticilerinin belirli standartları ve yeterlilikleri olması gerekmektedir. Ülkelerin eğitim sistemlerinde okul yöneticileri ile ilgili çok sayıda araştırma yapılmıştır. Ancak uygun standart ve yeterliliklere sahip okul yöneticileri, eğitim kurumlarına, çalışanlarına ve öğrencilerine uygun eğitim ve öğretim ortamını sağlayabilir. Bu araştırmanın evreni, İstanbul ili Anadolu yakasında bulunan, Mili Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler olarak belirlenmiştir. Özel ve resmi okul öncesi eğitim kurumundan Ali Balcı'nın tablosundan yararlanarak kümeleme yöntemiyle istatistiksel temsil gücü hesaplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi, verilerin dökümünün yapılması ve içerik analizi olarak iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada okul öncesi yöneticileri ve okul yönetimi ile bunların uygulama alanları ele alınmıştır. Bu araştırmanın en önemli bulgusu, okul öncesi yöneticilerinin mesleki yeterliliklerinin bu alanda eğitim alındığı zaman olumlu yönde olduğunu yansıtmasıdır. Bu araştırmanın sonucunda, okul öncesi öğretmenlerinin eğitim düzeyi yükseldikçe okul öncesi yöneticilerinin mesleki yeterliliklerini geliştirmeleri gerektiğini düşünmeleri yönündedir.
Özet (Çeviri)
To meet the demands of today's and tomorrow's education system, the educational institutions should be such places as to provide and supply the knowledge. To perform this task, the administrators of the educational institutions should have a certain level of standards and adequacies. Several research studies regarding the administrators of the educational institutions have been conducted in various countries. Only those administrators of the educational institutions who have the appropriate level of standards and adequacies could provide the educational institutions, employees and students with appropriate education and training environment.The scope of this research study is designated as the teachers of the pre-school educational institutions, on the Anatolian side of Istanbul, operating under The Ministry of National Education of Turkey.Using the data from the private and public pre-school education institutions and utilizing the Ali Balci?s table, the statistically representative power has been calculated using the clustering method. The assessment of data has been performed in two phases; the arrangement of the data and the content analysis. In this study, the pre-school administrators and the administrators of the schools together with their application areas are discussed. The most important finding of this study is reflecting the fact that the professional adequacies of the pre-school administrators are positively affected when they are given training in this area. The conclusion of this study shows that the pre-school teachers with the higher level of education think that the pre-school administrators should develop their profesional adequacies.