Dünyada ve Türkiye'de enerji üretimi ve tüketiminin bir analizi: Türkiye uygulaması
An analysis of energy production and consumption in the world and in Turkey: Evidence from Turkey
- Tez No: 279250
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEKİN ALTIPARMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
- Anahtar Kelimeler: Enerji, Enerji Üretimi, Enerji Tüketimi, Energy, Energy Productıon, Energy Consumption
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Ekonomik olarak üretimin en önemli girdisini oluşturan enerji, geçmişte olduğu gibi bugün de insanoğlunun önemle üzerinde durduğu ve sahip olabilmek için uğrunda savaştığı bir üretim faktörüdür. Dünyadaki enerji kaynakları yavaş yavaş tükenmeye başlamış ve mevcut olanlar da çok değerli hale gelmiştir. Çalışmanın amacı; mevcut bilgilerin ışığında Türkiye'de enerji sektörünü incelemek ve yapılan detaylı literatür taramasına göre, Türkiye'de enerji sektörü ile ilgili olarak yapılmış değişik çalışmalardan bulgular ortaya koymaktır. Elde edilen sonuçlar, Türkiye'de giderek tüketimi yerli üretimle karşılamanın mümkün olamayacağını ve dışa bağımlılığın artacağını ve sanayi sektöründe uygulanan fiyatlandırma politikasının uygun olmadığını göstermektedir. Bu bağlamda; Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu görmek ve ekonomik büyümeyi sürdürebilmek açısından enerji sektörüne gereken önemi vermek ve stratejik planlamaları biran önce gerçekleştirmek gerekmektedir.Çalışmamızda yapılan analizler, 1965-2009 yılları arasında, OECD istatistiklerinden sağlanmi§ veriler ile e-wievs 5. 1 programı kullanılarak yapılmıştır. Değişkenler enerji tüketimi, doğalgaz, ham petrol, kömür ve gayri safi milli hasıladır.Analiz sonuçlarında ise, enerji tüketiminin GSMH ile olan ilişkisi tespit edilebilmiştir.
Özet (Çeviri)
Energy which economically provides the most important income, is today, as is was in the past, the production factor which mankind emphasized and fought for in order to obtain it. Energy sources on earth have gradually started to run out and the ones still existing have become very valuable. The aim of the study is to look over the energy sector in Turkey and to display findings of different studies in the world and in Turkey according to detailed literature scan. The results obtained, show that gradually in Turkey it gets impossible to cover consume with national production and dependency on foreign import and the price policy which is applied by the industry sector is not suitable. In this context, in order to see Turkey in and to continue the economic growth give the necessary importance to the energy sector, the strategic plan must be realized as soon as possible.In this study, have analyzed short and long run dynamic enery demand in Turkey using annual data of 1965-2004, used econometric wievs 5.1 program. The variable is energy consumption. Explanatory variables are, energy production, oil, natural gas and coal price and GDP. The data is obtained from OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) and IEA (International Energy Agency).According to findings of this study, energy consumption related to GDP.