Ailede din eğitimine yönelik bir materyalin incelenmesi: (Ev okulu ilmihal kitapları örneği)
Examination of a material about religion edication in family: (Home schooling pattern of catechism books)
  1. Tez No: 279261
  2. Yazar: SİNAN OKUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN AKYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ailede Din Eğitimi, Kitap, Biçim ve İçerik, Materyal Geliştirme ve Değerlendirme, Family Religious Education, Books, Format and Content
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kitaplar eğitim için çok önemli bir araçtır. Bu sebeple de biçim ve içeriğiyle bilimsel ölçütlere uygun olmalıdır. Bu araştırmanın amacı ev okulu ilmihal kitaplarının biçim ve içerik özelliklerinin konuyla ilgili kitap ve tezleri de tarayarak bilimsel ölçütlere uygun olup olmadığını ortaya koymaktır.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; araştırmanın temel problemi tespit edilerek, araştırmanın amacı, önemi, sınırlılıkları belirlendi. Daha sonra araştırmada takip edilen yöntem ortaya kondu. İkinci bölümde; elde edilen bilgiler ışığında söz konusu kitaplar incelendi. Üçüncü bölümde ise araştırmadan elde edilen inceleme sonuçları verilerek söz konusu kitaplarda bulunan eksiklerin düzeltilmesi için önerilerde bulunuldu.Araştırmanın sonucunda; Ev okulu ilmihal kitaplarının biçim ve tasarım, dil ve anlatım, hazırlık çalışmaları ve değerlendirme soruları, ayet ve hadislerin doğru ve uygun kullanılması gibi konularda genellikle yeterli sayılabilecek özelliklere sahip olduğu tespit edildi. Kitapların çocuğu araştırmaya yönlendirme, çocukta yeni düşünceler ortaya çıkmasına yardımcı olma, kitapların ve ünitenin amaçlarına yer verilmesi ve hadis kaynaklarının kaynakçada gösterilmesi hususlarında ise yeterli olmadığı görüldü. Ayrıca kitaplarda dersin anlaşılmasını kolaylaştıran unsurlardan resimlere, okuma parçaları ve/veya çalışma yapraklarına, tablo ve şemalara yeterince yer verildiği ancak kavram haritasına ve örneklendirmeye yeterince yer verilmediği tespit edildi.Buradan da anlaşılacağı üzere; kitaplar genellikle istenilen ölçütlere uygundur. Eksik olan yönlerinin ise geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The book is an essential tool for education. Thus, the format and content must conform to scientific criteria. The purpose of this study is to determine whether the characteristics of the home school catechism books are appropriate to the scientific criteria by scanning books about the field.Study consists of three parts. In the first chapter, research?s objectives, importance, limitations are identified by determining the main problems. Later, the procedure is put forth. In the second section, information obtained in the light of these books are examined. In the third section, the results of research are set and some advices are given for the correction of deficiencies in the book.As a result, home school catechism books are determined to have such features as format and design, language and expression, preparatory studies and assessment questions, the accurate and suitable use of verses and hadiths. It has been seen that the books are not qualified enough to guide students to research, to help students assist in the emergence of new ideas, to give the objectives of the unit and the course and to show the sources of the hadith in the bibliography. In addition, the book makes it easy to understand the course, and includes images, readings, and / or their worksheets, tables and diagrams, but the concept map, sort of examples are not given enough space.As it could be understood, the book is generally in accordance with scientific criteria. The inefficient parts have to be developed.