İman ile ilgili hadislerin değerlendirilmesi
The evaluation of hadiths regarding faith
  1. Tez No: 279262
  2. Yazar: MUHAMMED EMİN ALTIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİL NAZLIGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, İman, Amel, İslam, İnanç, haber-i vahid, mütevâtir, Hadith, Faith, Practice, Islam, Belief, the khaber alvahid, mutawâtir
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu tez, İslam inancının ana unsurlarından birisi olan iman konusundaki hadisleri incelemektedir.İlahi mesajın ana gayesi, bir olan Allah'a inanmak onun emir ve yasakları doğrultusunda hareket etmektir. Bu sebeple Kur'an-ı Kerimde ve muteber hadis kitaplarında iman konusuna çok önem verilmiştir. Temelde iman kalben tasdik olarak tarif edilmiş; ikrar, bilgi, salih amel ve imana götüren başka unsurlar ise imanın kemali için önemsenmiştir.Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır.Giriş bölümünde çalışmanın amacı, konusu ve kaynakları üzerinde durdukBirinci bölümde; Haber mefhumu ve haberin akâitteki bilgi değeri ile ?iman? konusu ve bu kapsamda yer alan kavramlar üzerinde durduk. Bu kavramların tahlili yanında, iman konusunda mezheplerin görüşlerini ve dayandıkları delilleri vermeye çalıştık.İkinci bölümde; iman kavramı ve bu kavram içinde tartışılan konuları Hz. Peygamberin hadisleri ışığında incelemeye çalıştık. Çalışmamızın kapsamı, Kütüb-i Sitte'nin iman bölümleri ile sınırlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the hadiths about the faith which are the basic principles of the Islamic faith.The main purpose of the divine message is to believe in one God and to act in accordance with his orders and prohibitions. For this reason, it has been paid attention to the subject of faith in the Qur?an and books of authentic Hadiths. Basically, faith has been described as a heartfelt affirmation; but confession, knowledge, righteousness and other elements which lead to the faith have been considered important for perfection of the faith.Our study consists of introduction and two chapters.In introduction part we have tried to locate the aim of the study, the study?s subject, and sutdy?s sourceIn the first part; The notion khaber and the place of the 11khaber in akaid (religious precepts) and we put emphasis on the subject of the ?faith? and on the concepts taking place in this context. Beside analysis of these concepts, we tried to give the views of the (madhabs) sects and their evidences about faith.In the second part; we tried to examine the concept of faith and issues which are discussed in this concept in the light of the hadiths of the Prophet. The scope of our study was limited to the the Kutub-i Sitte?s faith parts