Cumhuriyet kavramı ve Türkiye'deki evrimi
The notion of republic and its evolution in Turkey
- Tez No: 279331
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL SANCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet, Kent, Ülke, Cumhuriyetçilik, Özgürlük, Pretoryenizm, Kuvvetler Ayrılığı, Anayasa, Republic, City, Territory, Republicanism, Liberty, Pretorianism, Seperation of Powers, Constitution
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Antikçağ'da cumhuriyet, yurttaşların katılımına dayalı olarak beldenin ve devletin işlerinin birlikte görüldüğü özgün bir siyasal biçimdi. Cumhuriyette siyasal katılım ve yurttaşlık kendi başına bir değerdi ve siyasetin amacı ahlaki bir hedef olan mutluluktu. Ancak 18. yüzyılın ikinci yarısından itibaren cumhuriyet, ulusun ortaya çıkışı, temsili yönetimin gelişmesi gibi nedenlerle ülkesel çapta yeniden yaratılacaktı. Cumhuriyetin kentten ulus-devlete dönüşümü paralelinde, cumhuriyetin siyasal topluluk anlamı da devlete dönüşmüştü. 19. yüzyılda siyasal modernleşmeyle birleşen bu süreç, farklı koşullar altında Türkiye'de yaşanacaktı.Bu çalışma, bu dönüşüm sürecini ele alıyor. Ortak yarar kavramına odaklanarak ve tarihsel bir bakış açısı benimsenerek Türkiye'de cumhuriyetin evrimi inceleniyor. Böylece cumhuriyet, demokrasi tartışmaları bağlamından çıkarılarak kendi kavramlarıyla birlikte değerlendiriliyor.Bu çalışma üç kısımdan oluşuyor. Çalışmanın birinci kısmında cumhuriyetin farklı anlamları değerlendiriliyor. Çalışmanın ikinci kısmında cumhuriyetin geçirdiği dönüşüm, kuramsal olarak beş başlık üzerinden değerlendiriliyor. Çalışmanın üçüncü kısmında cumhuriyet kavramının Türkiye'deki evrimi dört tarihsel dönemde inceleniyor. Sonuçta da cumhuriyetin günümüzde yeni bir dönüşümün eşiğinde olduğu vurgulanıyor.
Özet (Çeviri)
In Ancient Age, republic was an original political form where was state and municipality affairs performed together based on citizen participation. In republic political participation and citizenship were values all by itself and the aim of politics was happiness which was also an ethic aim. But beginning from the second half of 18th century, republic would be created upon territorial scale by the causes like the progress of representative government, emerging of nation etc. By the parallel of the transformation of republic from city to nation-state, the meaning of republic, political community also transformed to state. In 19th century this process which combined with political modernisation lived in Turkey under different circumstances too.This study deals with this transformation process. Evolution of republic in Turkey is inquired with focused on the notion of common will and adopted a historical perspective. In this way republic is being removed from the concept of the debates of democrasy and evaluated with its own notions.This study consist of three section. In the first section of the study, different meanings of republic is evaluated. In the second section the transformation of republic is theoretically evaluated on five titles. In the third section the evolution of the concept of republic in Turkey is inquired in four historical era. In conclusion, it?s emphasized that today the republic is on the brink of a new transformation.