Kamu kurumlarında bürokrasi ve e-devlet sistemi: Çalışmanın dönüşümü
Bureaucracy and e-government system in public institutions: Transformation of work
  1. Tez No: 896989
  2. Yazar: SELÇUK ÇETİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEYHAN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bureaucracy, Flexibility, Public Service, New Public Management, Governance, Technology and Digitalization, Automation, E-Government
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Günümüzde bilişim ve iletişim teknolojilerindeki hızlı değişimler, kamu yönetiminde köklü dönüşümlere yol açarak yeni bir dönemi başlatmıştır. Bu yenilikler genellikle mevcut durumdan daha ileriye gitmeyi hedefler ve bu bağlamda, kamu sektöründe yapılan yeniliklerin temel amacı, kamusal ihtiyaçların daha verimli, hızlı ve etkin bir şekilde karşılanmasını sağlamaktır. Yenilenme süreci, e-devlet sistemlerini ortaya çıkarmış ve bu sistemler kamu hizmetlerini sunmanın bir teknik aracı olarak devlet ve vatandaş arasındaki ilişkinin niteliğini yeniden biçimlendirmiştir. Kamu yönetimi anlayışında esneklik, şeffaflık, vatandaş odaklılık ve hesap verebilirlik gibi özelliklerin öne çıkması, bilgi ve iletişim teknolojileriyle birleşerek devlet ile vatandaş ilişkilerini de dönüştürmüştür. E-devlet, vatandaşların kamu hizmetlerine erişimini kolaylaştırarak zaman ve maliyet tasarrufu sağlamış, yönetim süreçlerini daha şeffaf ve etkin hale getirmiştir. Böylece bürokrasinin azaltılması, verimliliğin artırılması ve vatandaş katılımının teşvik edilmesi gibi faydalar sağlanmıştır. Türkiye'deki kamu yönetiminin evrimi ve e-devlet gibi dijitalleşme süreçleri, ülkenin toplumsal ve ekonomik dönüşümü açısından kritik öneme sahiptir. Bu süreçler, gelecekteki yönetim pratiklerini şekillendirme ve daha etkin, şeffaf bir kamu hizmeti sunma yolunda ilerleme fırsatı sunmaktadır. Bu tezde otomasyon ve e-devlet sistemlerinin bahsedilen bu özelliklerinin çalışma anlayışını nasıl dönüştürdüğü sorgulanmaktadır. Bu amaçla bir kamu kurumunda çalışan 20 uzman ve uzman yardımcısından mülakatlar yoluyla elde edilen veriler betimsel analize tabi tutulmuştur. Araştırmanın bulgularına göre, katılımcıların çoğu, otomasyon ve e-devlet sistemlerinin kamu hizmetlerinde önemli iyileştirmeler sağladığı konusunda hemfikirdir. Teknolojinin iş süreçlerini hızlandırması, maliyetleri düşürmesi ve vatandaş memnuniyetini artırması katılımcılar arasında yaygın bir görüştür. Özellikle e-devlet uygulamalarının vatandaşların kamu hizmetlerine erişimini kolaylaştırması ve işlemlerin daha hızlı yapılmasını sağlaması önemli bir avantaj olarak öne çıkmıştır. Ancak bazı katılımcılar teknolojinin getirdiği yeni iş yükleri veya sistem hantallığı gibi sorunlardan da bahsetmişlerdir. Katılımcılar, teknolojinin niteliksel olarak daha donanımlı personel gerektirdiği konusunda fikir birliği içindedirler. Aynı zamanda bazı işlerin değişmesi veya yeni beceriler kazanılması gerekliliği nedeniyle personelin uyum sürecinde zorluk yaşayabildiği de vurgulanmıştır. Dolayısıyla teknolojik dönüşümün personel üzerindeki etkilerinin yönetilmesi ve sürekli eğitim ile desteklenmesi gerekliliği önem taşımaktadır. vii Araştırmanın birinci bölümünde öncelikle bürokrasi kavramı, bürokrasi kuramları, bürokrasinin yapısal ve işlevsel sorunları incelenmiştir. Bu bölümde önce Türkiye'de kamu bürokrasisinin Osmanlı, Cumhuriyet ve 1980 sonrası dönemlerindeki özellikleri aktarılmış ardında da günümüz bürokrasinin özellikleri tartışılmıştır. Ayrıca örgütlerde ve çalışma hayatında esnekleşme süreçleri ile kamu bürokrasisindeki değişim ve değişimi ortaya çıkaran yaklaşımlar literatür taramasıyla ele alınmıştır. İkinci bölümde e-devletin kavram, amaç ve gelişim süreçleri ile e-devlet sistemlerinin kamu yönetimine yapmış olduğu etkilere dair mevcut literatüre yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, alan araştırması sunulmuş ve bulguları analiz edilerek yorumlanmıştır. Sonuç bölümünde araştırma sonuçları tartışılarak öneriler geliştirilmiştir. Anahtar Kelimeleri: Bürokrasi, Esnekleşme, Kamu Hizmeti, Yeni Kamu İşletmeciliği, Yönetişim, Teknoloji ve Dijitalleşme, Otomasyon, E-Devlet
Özet (Çeviri)
Today, rapid changes in information and communication technologies have led to radical transformations in public administration and started a new era. These innovations generally aim to go further than the current situation, and in this context, the main purpose of innovations in the public sector is to ensure that public needs are met more efficiently, quickly and effectively. The renewal process has given rise to e-government systems that have reshaped the nature of the relationship between the state and citizens as a technical means of delivering public services. The prominence of features such as flexibility, transparency, citizen orientation and accountability in the understanding of public administration, combined with information and communication technologies, has transformed the relations between the state and citizens. Egovernment has facilitated citizens' access to public services, saved time and cost, and made administrative processes more transparent and efficient. Thus, benefits, such as reducing bureaucracy, increasing efficiency, and encouraging citizen participation, have been achieved. The evolution of public administration in Turkey and digitalization processes, such as egovernment, are critical for the country's social and economic transformation. These processes offer an opportunity to shape future governance practices and move towards a more efficient and transparent public service. This thesis investigates how these features of automation and e-government systems transform the understanding of work. For this purpose, data obtained through interviews with 20 experts and assistant experts working in a public institution were subjected to descriptive analysis. According to the findings of the study, most of the participants agree that automation and e-government systems have led to significant improvements in public services. It is a common view among the participants that technology accelerates business processes, reduces costs, and increases citizens' satisfaction. The fact that e-government applications facilitate citizens' access to public services and enable faster transactions has been highlighted as an important advantage. However, some participants also mentioned problems such as new workloads or system cumbersomeness brought about by the technology. The participants agreed that technology requires qualitatively better-equipped staff. At the same time, it was also emphasized that staff may experience difficulties in the adaptation process as some jobs change or new skills need to be acquired. Therefore, it is important to manage the effects of technological transformation on the staff and support them with continuous training. ix In the first part of the study, the concepts, theories, and structural and functional problems of bureaucracy are analyzed. In this chapter, the characteristics of public bureaucracy in Turkey in the Ottoman, Republican, and post-1980 periods are presented, and then the characteristics of today's bureaucracy are discussed. In addition, flexibilization processes in organizations and working life and the approaches that reveal the change in public bureaucracy are discussed through a literature review. The second chapter includes the existing literature on the concept, purpose, and development processes of e-government and the effects of egovernment systems on public administration. In the third chapter, the field research is presented and the findings are analyzed and interpreted. In the conclusion section, the research results are discussed and recommendations are presented.