İlköğretim sosyal bilgiler öğretiminde 6. ve 7. sınıflarda internet kullanımı (Kütahya-Simav örneği)
Using internet in social studies teaching in elementary school at 6th and 7th grades (Kutahya-Simav sample)
  1. Tez No: 279384
  2. Yazar: ASLI KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFİKA KURNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: social sciences, Internet, Internet use for education, primary education
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 6. ve 7. sınıflarda sosyal bilgiler öğretiminde internet kullanımının ne durumda olduğunu belirlemektir.Bu araştırmada betimsel yöntem yani tarama (survey) modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kütahya il merkezi ile Simav ilçesinde resmi ilköğretim okullarında görev yapan 23 ilköğretim Sosyal Bilgiler öğretmeni ile 316 ilköğretim ikinci kademe 6 ve 7. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır.Araştırmada Kütahya il merkezi ile Simav ilçesinde görev yapan Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin ve öğrencilerinin internetin Sosyal bilgiler dersindeki yeri, önemi ve internet ortamında yaşadıkları sorunlar gibi çeşitli boyutlarını incelemeye, öğretmenlerin ve öğrencilerin bu konudaki görüşlerini ortaya koymaya yönelik iki ayrı anket uygulanmıştır. Bunlardan biri öğretmen anketi diğeri öğrenci görüşü değerlendirme formudur. Son halini alan ölçme aracının çalışma grubuna 2008-2009 öğretim yılının ikinci döneminde uygulanması sonucunda toplam 339 öğretmen ve öğrenciden görüş alınmıştır. Toplanan veriler SPSS 16.0 paket programında analiz edilmiştir. Verilerin analizinde frekans ve yüzdeler kullanılmıştır. Likert tipi anket maddelerinin aritmetik ortalamalarının karşılaştırılmasında derecelendirme ölçeği için aralık katsayısı, ?dizi genişliği/yapılacak grup sayısı? formülü (Tekin, 1996) kullanılarak hesaplanmış ve dereceleme ölçeği aralıkları 0.80 (5?1=4 ve 4/5=0.80) belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda sosyal bilgiler öğretiminde okullarda internet kullanımının yaygın olduğu ancak okullarında bilgisayar laboratuarı olmayan ve evinde de interneti kullanma imkanı bulamayan öğrencilerin interneti bilinçli ve kontrollü olarak araştırma amaçlı kullanmayı öğrenemedikleri, internete bağlanma imkanı bulduğunda kontrolsüzce ve bilinçsizce oyun bağımlılığına sürüklendikleri ortaya çıkmıştır.Ayrıca araştırmaya katılan öğretmenlerin çoğunluğu sosyal bilgiler öğretiminde internet kullanımının gerekli olduğunu bunun yanında kitapların ve yeni programın internet ile uyumlu bir şekilde işlenebileceğine inandıklarını, alanla ilgili gelişmeleri internetten takip etmek istediklerini, sosyal bilgiler dersiyle ilgili materyalleri internet ortamında bulduklarını, internet kullanımını mesleki açıdan ve eğitim açısından yararlı bulduklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the nature of internet use in 6th and 7th grades social studies teaching.Survey model is used in the study. The study group is composed of 23 social studies teachers and 316 6th and 7th grade elementary scholl students in public schools in Simav town of the city of Kütahya.In the study two questionnnaires were applied to determine the opinions of students and socials studies teachers in Simav town of the city of Kütahya about the place of internet in social studies course, its importance and problems they experience in using internet, and thus the subject was analysed in several dimensions. One of the questionnaire was conducted on teachers while the other was conducted on students. Total number of the participants of the two questionnaires was 339 teachers and students. The questionnaires were applied in the second term of 2008/09 teaching period. The data were analysed in SPSS 16.0 packege program. Data analysis was conducted by using frequency and percentage. In the comparison of aritmatic means of likert type survey items, `group number? Formula was used. Grading scale range was determined as 0,80.As a result of the study, it was determined that internet use at school in social studies teaching is widespread, but students of computer who dont have a computer at home or a computer laboratory at school use internet without control or unconsciously when they find an opportunity to Access to internet by being addicted to games instead of doing research.Majority of the students in the study stated that internet is necessary in social studies teaching; that they believe that boks and the new program can be conducted with internet compatibly; that they want to follow developments in the are through internet; that they can Access to materials in social teaching in the internet, and that they find internet useful in terms of career and education.