Toplu iş sözleşmesinin teşmili
Extend the collective labor agreement
- Tez No: 279433
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Toplu İş Sözleşmesi, Teşmil, Sendika, İdari işlem, Grev ve lokavt, Collective Bargaining, Extended, Union, Administrative procedures, Strikes and lockouts
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çalışma hukukunda teşmil, toplu iş sözleşmelerinden yararlanmayan işçi sayısının azaltılması ve işverenler arasında haksız rekabetin önlenmesi amacına bağlı olarak belirli nitelikteki toplu iş sözleşmesinin uygulama alanını idari tasarrufla genişleten bir yöntemi ifade etmektedir. Toplu iş sözleşmesi olarak adlandırılan bir sözleşmenin bir tasarruf ile tarafı olmayanlar bakımından da yaygın hale getirilmiş olması, toplu iş sözleşmesinin teşmili olarak doktrin ve uygulama da yerini korumuştur.Amacına uygun olarak başvurulduğunda çok yararlı bir mekanizma sayılabilecek teşmil, Uluslararası belgelerde öngörülen esaslar çerçevesinde ve temelde tarafları serbest iradeleriyle toplu iş sözleşmeleri bağıtlamaya sevk eden bir yöntem olarak ele alınmalıdır. Bunun yanında teşmili, rekabetin iyi biçimde işlemesini sağlayacak şekilde, hem kamu yararını hem de işçinin yararını gözeten bir kurum olarak uygulamak gerekir.Teşmil, esasen işçinin yararına bir kurum olarak ele alındığında ve özellikle de sendika, toplu iş sözleşmesi ve grev haklarını zedelememeye özen göstererek uygulandığında, ülkemize büyük yarar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Study law extended, collective bargaining agreements do not benefit workers reduce the number and employers in unfair competition prevention purposes depending on the specific nature of the collective bargaining agreement, the application field of administrative savings by extending a method is used to describe. Collective bargaining agreement known as a savings contract with a non-party has been made in terms of common, collective bargaining agreement, extend the application of the doctrine and its place as a maintained.Very useful when applied according to its purpose as a mechanism that can be considered extended, within the framework stipulated in international documents and the basic collective bargaining agreements with the free consent of the parties referred bağıtlamaya should be considered as a method. Besides, extended the competition to provide the best form of processing, as well as the public interest in respect of employee benefits should be applied as an institution.Extended, primarily for the benefit of the employee is considered as an institution and in particular trade unions, collective bargaining and strike rights, taking care not to damage when applied, will provide great benefits to our country.