Yüksek öğretim kurumlarında akademik değerlendirme ve kalite geliştirme modeli ile EFQM mükemmellik modelinin karşılaştırmalı bir analizi
A comparative analysis of academic evaluation and quality improvement model and EFQM perfection model
- Tez No: 279439
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, EFQM Mükemmellik Modeli, YÖDEK Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönetmeliği, Quality, Total Quality Management, EFQM Excellence Model, YÖDEK Academic Evaluation and Quality Improvement Regulation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Büro Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı, YÖK Kanunundaki yüksek öğretim kurumlarında akademik değerlendirme ve kalite geliştirme modeline göre yüksek öğretim kurumlarındaki kalite yönetimi uygulamaları ile Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) Mükemmellik Modeli arasında yapılacak karşılaştırmayı kapsamaktadır.Araştırmada Gazi Üniversitesi'nde görev yapan akademik ve idari personellere uygulanan anketler ile veriler toplanmış çeşitli istatistiksel teknikler ile analizi yapılarak tablolar ile yorumlanmıştır.Araştırma sonrasında elde edilen bulgulara göre, EFQM Mükemmellik Modeli'nin 9 kriteri çerçevesinde fakültelerdeki mevcut kalite uygulamalarının güçlü ve yetersiz yönleri saptanmıştır. Elde edilen bulgularda cinsiyete, göreve ve yaşa göre istatistiksel olarak anlamlı bir faklılığın olmadığı görülmüştür.Bu bulgular ışığında Yüksek Öğretim Kurumlarındaki Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönetmeliği kapsamındaki Dış Değerlendirme Süreci aracı olarak EFQM Mükemmellik Modeli'nin uygulanabileceğine dair öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of the study is to compare and contrast of HEI?s (YOK) academic evaluation and quality development system principles and procedures with that of EFQM (European Foundation of Quality Management) criteria.For that regard, a questionnaire has been developed based on the EFQM criteria and applied to the academic and administrative staffs at Gazi University. Total of 81 questionnaires was been received, analyzed in SPSS statistical analysis environment and results are tabulated and interpreted.According to the data obtained following the research, within the frame of 9 criteria of EFQM Excellence Model, strong and inadequate sides of existing quality practices in faculties have been defined. In the findings, it has been seen that there is not a statistically meaningful difference with regard to gender, occupation and age.In the light of such findings, proposals have been brought forward about EFQM Excellence Model?s applicability as means of External Evaluation Process within the context of Academic Evaluation and Quality Improvement Regulation in Higher Education Institutions.