İlköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama düzeyi ile matematik problemlerini çözme başarısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The research on the relation between reading comprehension level and math problem solving achievement of 5th grade students
- Tez No: 279440
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuduğunu Anlama, Problem Çözme, Reading Comprehension, Problem Solving
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama başarısı ile matematik problemlerini çözme becerileri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu araştırmada öncelikle okuduğunu anlama ve problem çözme başarılarına cinsiyet, okul öncesi eğitim alma durumu, sosyo-ekonomik düzey ve anne-baba eğitim düzeyi gibi değişkenlerin etkisi araştırılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin okuduğunu anlama becerisi ile Polya'nın problem çözme aşamalarındaki başarıları arasındaki ilişki de incelenmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır.Araştırma evrenini 2009-2010 eğitim-öğretim yılında Ankara il sınırları içinde bulunan ilköğretim okullarının 1. Kademede okuyan beşinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem; Çankaya ilçesinde bulunan sosyo-ekonomik düzeyleri yüksek, orta ve düşük ilköğretim okullarından rastgele seçilen 9 ilköğretim okulunun 614 beşinci sınıf öğrencisidir. Verilerin toplanması amacıyla ?Okuduğunu Anlama Testi? ve ?Problem Çözme Beceri Testi? kullanılmıştır. Uygulama araştırmacı tarafından 3 ders saati içerisinde gerçekleştirilmiş, öğrencilerin her iki testten aldıkları başarı puanları hesaplanmıştır. Veriler SPSS paket programında korelasyon analizi, tek yönlü varyans analizi ve t testi kullanılarak çözümlenmiştir.Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; beşinci sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama ve problem çözme başarıları arasında orta düzeyde, manidar bir ilişki vardır. Bu ilişki daha çok problemi anlama ve plan yapma basamaklarında yüksektir. Okuduğunu anlama testinde kızların başarısı erkeklere göre daha yüksek ve anlamlıdır. Okul öncesi eğitim alma, anne-baba eğitim düzeyinin artması ve okulun sosyo-ekonomik düzeyin yüksek olması öğrenci başarılarını olumlu yönde etkilemektedir. Elde edilen sonuçlarda, öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerindeki eksikliğin problem çözme sürecinde problemin anlaşılması ve plan yapma süreçlerindeki başarıyı olumsuz etkilediği görülmüştür. Planı uygulama ve kontrol basamaklarında ilişkinin diğer basamaklara oranla daha düşük olması işlem becerilerine bağlı olarak açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relation between reading comprehension achievement and problem solving skills of 5th Grade students was examined. In the study, at first stage, the effects of some fctors such as gender, students? pre-primary education situation, socio-econemic level and the educational level of students? families were investigated. Besides, the effect of reading comprehension skill on achievement in Polya?s problem solving stages was studied. Rational scanning model (İlişkisel tarama modeli) was used in the study.The study took place in 2009 ? 2010 Academic Year with 5th Grade primary school students in Ankara. The sample consisted of 614 5th Grade students of 9 different schools, chosen randomly,and schools had both high, medium and low socio-economic levels. In order to gather the data, `Test for Reading Comprehension? and `Test for Problem Solving Skills? were applied. Application was carried out in 3 hours by the researcher, then whole students? scores of those two tests were calculated. The data were analyzed with SPSS programme, using the analysis of correlation, unilateral variance analysis (tek yönlü varyans analizi) and t test.Depending on the findings of the research, there is a significant relation between the reading comprehension and problem solvving achievement of 5th Grade students. This relation is actually high at comprehensionof the roblem and planning stages. In both tests, the achievement of female students is higher and more significant compared to that of males? achievement. Students? pre-primary education situation, high educational level of students? families, and schools? socio-econemic level have positive effects on students? achievement. Depending on the findings of the study, deficiency of reading comprehension skill makes other learning difficult and it also causes some troubles within the process of comphension of the problem and planning, and poorly affects the achievement.