Türk bankacılık sektöründeki iç kontrol sistemi uygulamalarının banka personeli tarafından değerlendirilmesi
Evaluation of internal control system applications in turkish banking sector by bank personel
- Tez No: 279524
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ORHANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Banka, Kontrol, Kontrol Kültürü, İç Kontrolör, Banka Personeli, Bank, Monitoring, Control Culture, Internal Controller, Personel of Bank
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bankacılık sektörüne toplumumuzdaki her kesimden insanın ihtiyacının bulunması ve sektörde yaşanan olumsuzlukların toplumun genelini etkilemesi sebebiyle, Bankalarımızda istikrarın ve güvenin temin edilmesi, faaliyetlerin tam ve güvenli olarak sürdürülmesi etkin bir iç kontrol sisteminin kurulması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.Bu araştırmanın amacı; Türk Bankacılık Sektörü'ndeki iç kontrol sistemi uygulamalarının banka personeli tarafından değerlendirilmesi sonrasında, iç kontrol sistemine etki eden faktörler ortaya çıkarılarak, bankalarımızdaki iç kontrol sisteminin daha etkin bir yapıya kavuşturulmasının sağlanması için önerilerde bulunulmasıdır.Araştırmanın evrenini, Türk Bankacılık Sektöründe faaliyet gösteren Kamu Sermayeli Mevduat Bankaları, örneklemini ise evren içerisindeki X Bankasının Türkiye genelinde görev yapan iç kontrolörleri ile iç kontrolörler dışındaki çalışanlar arasından seçilen banka personeli oluşturmaktadır.Çalışmada öncelikle literatür taramasında elde edilen bilgiler ışığında; iç kontrol ile ilgili genel bilgiler, iç kontrol sistemi ile ilgili uluslararası kabul gören ilkeler, iç denetim ile iç kontrol arasındaki farklılık ve iç kontrol sistemine ilişkin yasal düzenlemeler teorik bir çerçevede incelenerek, bankacılığımızdaki iç kontrol sistemi uygulamalarına ilişkin bilgiler paylaşılmıştır.Yapılan anket uygulamaları sonrasında ise; iç kontrolörlerin tecrübeli banka personeli arasından seçilmesi gerektiği, kontrol kültürünün oluşturulması amacıyla banka çalışanlarının sürekli ve düzenli bir eğitim programına tabi tutulmaları gerektiği, iç kontrolörler tarafından düzenlenen raporların şubenin/personelin performans kriterlerinde kullanılmasının iç kontrol sisteminin etkinliğini artıracağı gibi sonuçlara ulaşılarak, elde edilen sonuçlar doğrultusunda bankalarımızdaki iç kontrol sisteminin daha etkin bir yapıya kavuşturulmasının sağlanması için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As you know, Every segment of society needs banking sector. Experienced in the banking sector shows us the factors affecting the general population. Because of that the stability and the confidence to ensure is the most important thing. So that safely maintain an effective internal control system to establish the necessity has revealed.The purpose of this study is to find out the Turkish Banking Sector after evaluation by the staff of the bank?s internal control practices, a more effective system of internal control structure by subtracting out the factors affecting the internal control system.The research population, Turkish Banking Sector operating in the Public Fund Deposits Banks, sample the universe in the X Bank in Turkey who work inside the controller with the internal controllers operate outside those selected from among the bank staff constituted.In the light of information obtained from this study, literature review, general information about internal control, internal control system related to the internationally accepted principles, the difference betwen internal audit and internal control and legal regulations on the system of internal control by examining the theoretical framework, the internal control system applications in banking sector, these informations are also shared.In the survey conducted after practice, internal controllers shold be chosen from among experienced bank staff, bank employees in order to create the culture of control is a continuous and reguler training program should be kept subject to the internal controllers of the reports issued by the branch/staff to increase the effectiveness of internal control system, such as the use of performance criteria for reaching conclusions, the results of the internal control system to ensure a more effective structure attaining suggestions in banking sector were made.