Kentler için kültürel markalaşma süreci ve Şanlıurfa örneği
Process for the cultural city branding and Şanlıurfa sample
- Tez No: 279526
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGEHAN GÜLCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Destinasyon markalama, kent markalama, kültürel markalama, marka kimliği, marka imajı, Destination branding, city branding, cultural branding, brand identy, brand image
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu araştırmanın amacı, 2023 Turizm Stratejisi'nde yer alan marka kültür kentlerinden biri olan Şanlıurfa'nın bu hedefi gerçekleştirebilmesi için yapması gerekenler üzerine bir eylem planının oluşturulmasına yardımcı olmak amacıyla yapılmıştır.Bu araştırmada öncelikle mevcut literatür taranmış, daha sonra Şanlıurfa'ya gelen yerli turistlere anket uygulanarak elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla yorumlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2023 Turizm Stratejisinde yer alan Şanlıurfa kenti oluşturmaktadır.Anketler, 2010 yılının Haziran ve Temmuz aylarında Şanlıurfa'ya gelen yerli turistler, KKTC vatandaşları ve diğer ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarına uygulanmıştır.Elde edilen verilere göre Şanlıurfa, kültürel kent markalaşması aşamasında potansiyeli çok yüksek olan bir kent olmasına rağmen markalaşabilmek adına gerçekleştirmesi gereken adımlar çok fazladır. Öncelikle tarihi ve kültürel varlıklarının bakım ve onarımını yapması, alt yapı ve üst yapı eksiklerini tamamlaması ve kültürel marka kimliği oluşturma noktasında kişiliğini, logosunu ve sloganını belirlemelidir. Daha sonra tutundurma araçlarını etkili bir şekilde kullanması ve kültürel bir imaja sahip olması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to create an action plan for Şanlıurfa to accomplish the goal of being a brand culture city which involved 2023 tourism strategy.In this study firstly existing literature has been scanned and later the acquired datas from the surveys which was made by the national tourist in Şanlıurfa interpreted by the SPSS programme.The scope of this study is the Şanlıurfa city which in 2023 tourism strategy.Surveys are answered by the domestic tourists who came to Şanlıurfa in june and july, northern cyprus citizens and turkish citizens who lived in other countries.According to the acquired datas, However Şanlıurfa is a high potential city in process of city branding, there are many steps to branding indeed. At first historical and cultural values must be repaired and cared besides the lack of infrastructure and superstructure has to be accomplished.As a result Şanlıurfa has to describe its character,logo and slogan thorugh creating cultural brand identity later it has to have cultural image.