Kent markalaşması çerçevesinde 'Yavaş kentler': Taraklı örneği
Cıttaslow in the framework of the city branding: Taraklı example
  1. Tez No: 556679
  2. Yazar: GÜLCAN DURSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY YILMAZ SERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Public Relations, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yavaş Kent, Marka, Marka Kent, Taraklı, Cıttaslow, Brand, Brand City, Taraklı
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Marka kavramı sadece ürün ve hizmetler için geçerli olmayıp, kentler de markalaşma süreçlerini yaşamaktadır. Markalaşma, kentleri ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda geliştirip ön plana çıkarmaktadır. Kent markalaşma sürecinde markalaşma unsurları olan imaj, kimlik, marka değerinin birlikte ele alınması gerekmektedir. Bu bütünlüğü sağlayan marka iletişimi ile şehrin tüm hedef kitlesine yönelik yapılan çalışmalar markalaşma sürecini daha başarılı kılmaktadır. Kentlerin de markalaşma sürecinde kendilerini farklı kılan özellikler üzerinde yoğunlaşarak başarılı bir marka konumlandırma ile hedef kitleyi etkileyebilmek ve hedef kitlenin zihninde yer almayı başarması gerekmektedir. Sanayileşmeden sonra kentler de değişikliğe uğramıştır. Artan nüfus oranı beraberinde kalabalığı, kirliliği ve hızlı yaşamayı ortaya çıkarmıştır. Bu durum küreselleşme ile birlikte kentlerin kendilerine ait yerel kimliklerinden kopup giderek birbirlerine benzer hale gelmelerine dönüşmüştür. Son dönemde adını sıklıkla duyduğumuz bir kent kalkınma modeli olan“Yavaş Kent”hareketi küreselleşmeye karşı çıkarak kentlerin yerel kimliklerini korumaları adına öncülük etmektedir. Yavaş kent hareketi, kentlerin kendi yereline sahip çıkmasında ve markalaşmasında etkili olarak kentleri cazibe merkezine dönüştürmektedir. Bu çalışmada 2011 yılında“Yavaş Kent”birliğine üye olan Taraklı'nın markalaşma süreci Taraklı yerel yönetim, Taraklı halkı ve ziyaretçilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerle ortaya konulmuştur. Bu bilgiler ışığında Taraklı'nın yavaş kent bağlamında marka kent olmasının avantaj ve dezavantajları belirlenerek Taraklı için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The brand concept does not only apply to products and services. But also for cities are experiencing the process of branding. Branding develops and highlights cities for economic, social and cultural purposes. In the process of urban branding, branding elements such as image, identity and brand value should be considered together. With this brand communication, the efforts made for the target audience of the city make the branding process more successful. Cities need to focus on the characteristics that make them different in the branding process and to succeed in influencing the target audience with a successful brand positioning and to take place in the minds of the target audience. After industrialization, the cities have also changed. The increasing population rate brought about crowds, pollution and rapid living. This situation has turned into the globalization of cities to become similar to their local identities and become similar to each other. The ''Cıttaslow'' movement, which is a model of urban development, which we often hear about in the recent period, opposes globalization and leads the cities to protect their local identities. Because of the ''Cıttaslow'' movement is effective in the urbanization and branding of cities it transforms cities into attractions center. In this study, the branding process of Tarakli, which became a member of the ''Cıttaslow''union in 2011 presented by semi-structured interviews with the The Tarakli local government, Tarakli people and visitors. In the light of this information, the advantages and disadvantages of Taraklı being a brand city in the Cıttaslow context were determined and recommendations were made for Taraklı.