Türkiye'de gayrimenkul değerleme yöntemleri, değerlemede eğitim süreci ve Türkiye uygulamaları (Ankara örneği)
The real estate valuation methods, the education process in valuatinon and Turkey applications
- Tez No: 279579
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNSAL BAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul, değer, değerleme uzmanı, The Real Estate, Value, Assessment Specialist
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı gayrimenkul değerleme yöntemleri ile ilgili kaynak oluşturmak, değerlemede eğitim sürecini incelemek ve Türkiye'de Ankara ilindeki lisanslı değerleme şirketleri tarafından yapılmış olan gayrimenkul değerlemelerini incelemektir.Araştırmada Ankara ilinde var olan lisanslı (Sermaye Piyasası Kurulu tarafından lisans almış) değerleme şirketlerinden veriler yüz yüze görüşerek, elektronik posta aracılığıyla elde edilmiş olup analiz edilmiştir.Bulgular, gayrimenkul değerlemesinin ekonomik faaliyete konu olan kiralama, alım-satım, trampa, irtifak hakkı tesis edilmesi, tapuda ayni ve sınırlı hak tesis edilmesi, taşınmazları kısmen veya tamamen kamulaştırılması, devletleştirilmesi gibi hemen hemen tüm işlemler ile taşınmaz mallardan vergi alınabilmesi taşınmazların değerinin bilinmesinde çok büyük önem taşıdığını ve bunun uzmanlarca yapılması gerektiğini ortaya koymuştur. Bununla birlikte Türkiye de gayrimenkul değerleme alanında değerleme uzmanı olacak kişilerin eğitim sürecine yeterli önem verilmediği saptanmıştır. Değerleme yöntemi olarak en fazla emsal karşılaştırma yönteminin kullanıldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to establish a source for the real estate assessment process, to investigate the education process in assessment and to examine the real estaet assessments which have been done by licenced assessment companies in Ankara city, of Turkey.In the research, the data, which has been yielded from the assessment companies run in Ankara(licenced by The Capital Markets Board ?Sermaye Piyasasi Kurulu?, of Turkey) by facing and then getting the results via e-mail, was then analyzed.The findings proved that almost all the transactions, which subject to business of the real estate assessment, such as hiring, purchase and sale, swap, providing right of access, providing both limited and in kind in deed, expropriation of the real estates both partly and totally, or nationalization; and to be able to levy taxes from the real estates have a great importance to know the values of the real estates; and this must be done by specialists. On the other hand, it?s turned out that the education process, for those, who are to be assessment specialists in the field of the real estate valuation, is not given the sufficient imprortance in Turkey. As the assessment procedure, it was found that the similar comparing method is mostly utilized.